(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zahraniční doborovoľníci pracujú na výskume kaštieľa v Borši
@ Aktuálne -> Región     Jul 18 2005 - 14:41 GMT
Borša/Bratislava 18. júla (TASR) - Archeologickému výskumu kaštieľa v Borši v Trebišovskom okrese venujú časť prázdnin mladí dobrovoľníci z Európy, Ázie a Ameriky. V areáli kaštieľa začal dnes druhý turnus medzinárodného tábora dobrovoľnej práce, ktorý v spolupráci so samosprávou pripravilo bratislavské občianske združenie (OZ) INEX Slovakia.

Do Borše pricestovali na vlastné náklady študenti z Kórey, Belgicka, USA, Kanady, Španielska, Poľska, Francúzska a ďalších štátov, informoval Rastislav Štefánik z INEX-u. Podobne ako ich kolegovia z prvého turnusu budú dva týždne pracovať na odkrývaní tajomstiev Boršianskeho kaštieľa zo 16. storočia, ktorý je známy tým že je rodným domom sedmohradského kniežaťa a vodcu protihabsburského povstania Františka Rákócziho II.

Dobrovoľníci pracujú len za stravu a ubytovanie, ktoré im poskytuje obec a odmenou im je spoznávanie miestnej kultúry a pamätihodností. Na konci dlhodobého výskumu kaštieľa pod dohľadom archeológa Jána Chovanca z trebišovského Vlastivedného múzea má byť jeho pamiatková úprava a využitie na múzejné a turistické účely.

OZ INEX pripravilo na tohtoročné prázdniny pre zahraničných študentov 21 medzinárodných táborov dobrovoľnej práce, súvisiacich s tvorbou a ochranou životného prostredia, rekonštrukciou historických a technických pamiatok, budovaním centier pre detí a mládež a podobne, ktoré sa konajú v Stratenej, Sennom, Bojniciach, na Dedinkách, v Bratislave a na ďalších miestach. Podľa Dušany Slimákovej z INEX-u zabezpečili aj pobyt v podobných táboroch v zahraničí pre 420 našich mladých ľudí.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/