(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Obec Geča oslavuje 750. výročie prvej písomnej zmienky
@ Aktuálne -> Región     Jul 24 2005 - 08:33 GMT
Geča 22. júla (TASR) - Slávnostným zasadnutím obecného zastupiteľstva obce Geča v okrese Košice - okolie začali sa v piatok trojdňové oslavy 750. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Takmer tridsiatke rodákov a organizácií odovzdali za podiel na rozvoji obce pamätné listy - medzi nimi najlepšiemu futbalistovi za rok 1998 Jozefovi Majorošovi a tohtoročnému majstrovi Európy v kick-boxe Jozefovi Cehlárovi.

"Druhý deň osláv bude mať športový charakter. Uskutoční sa tretí ročník futbalového turnaja o Pohár starostu, bežecké preteky Gečanská míľa a branno-športové súťaže pre deti. Večer bude patriť tanečnej zábave, ktorá by sa mala skončiť hodinu po polnoci," informoval starosta Miroslav Mésaroš.

V nedeľu budú oslavy pokračovať slávnostnou svätou omšou a kultúrnym programom, v ktorom nebude chýbať spev, tance, ľudové rozprávanie, dychová hudba či folk. Počas osláv sa v priestoroch obecného úradu uskutoční výstava ľudovej tvorivosti obyvateľov obce.

Pri príležitosti osláv vydal obecný úrad knihu svojej rodáčky Paulíny Kocelkovej GEČA – História a súčasnosť. Je to prvá ucelenejšia publikácia o bohatej histórii tejto poldruhatisícovej obce.

"Asi pred 14 rokmi som natrafila na zaujímavú informáciu, že v gečanskom neskorobarokovom kaštieli zo 17. storočia bol vodovod. Začala som si tento fakt overovať a postupne som zisťovala, že naša malá nenápadná obec má veľmi bohatú históriu. Zhromažďovala som tieto informácie popri svojich ďalších zberateľských aktivitách a ani vo sne by mi nenapadlo, že z toho raz bude kniha," uviedla autorka.

Aj jej zásluhou sa teda široká verejnosť dozvie, že prvá písomná zmienka o obci súvisí s premonštrátskym kláštorom v Jasove. Keď bol kráľ Bela IV. na hrade Turňa nad Bodvou, predstúpil pred neho jasovský prepošt Albrecht spolu s konventom a posťažovali sa mu, že im listy prepošstva zhoreli počas tatárskeho vpádu. Žiadali ho, aby im novou listinou potvrdil ich práva a slobody. Kráľ ich žiadosti vyhovel a v roku 1255 vydáva novozakladajúcu listinu prepošstva v Jasove, v ktorej ich staré majetky a práva ešte viac rozširuje a medzi vymenovanými dedinami a majetkami je aj Jeche, čo bolo súčasné územie Geče.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/