(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Sennom sa skončil medzinárodný tábor na pomoc vtáčiemu raju
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Jul 24 2005 - 08:42 GMT
Senné 23. júla (TASR) - Pozorovaniu a záchrane vzácnych a ohrozených druhov vtáctva bol venovaný 1. ročník dvojtýždňového medzinárodného dobrovoľníckeho tábora, ktorý sa skončil včera pri Sennom v okrese Michalovce.

Zorganizovala ho Spoločnosť pre ochranu vtáctva na Slovensku (SOVS) v spolupráci s organizáciou INEX Slovakia v blízkosti jednej z najvýznamnejších lokalít vodného vtáctva v strednej Európe – rybničnej sústavy Senné známej aj ako vtáčí raj.

Podľa jedného z organizátorov Martina Sarossyho ochranári okrem iného zistili, že na naše územie sa pravdepodobne vrátil vzácny žeriav popolavý, ktorého populácia u nás vyhynula v dôsledku zmien v poľnohospodárstve. Hniezdi už len v Poľsku a severnejšie a cez naše územie tranzituje.

Pre ohrozený druh sovy - plamienku driemavú vyrobili ochranári 15 veľkých búdok a rozmiestnili ich na poľnohospodárskych farmách, ktorým je prospešná lovom hlodavcov. Ïalšie búdky vyčistili a opravili. Pri Sennom vyčistili aj hrádzu, ktorá vytvára priaznivý mokraďový biotop pre migrujúce vtáctvo, kosili lúky a vyviezli niekoľko áut odpadu.

Účastníci tábora vrátane dobrovoľníkov z Francúzska, Španielska, Kanady, Dánska a Slovinska sa zapojili aj do monitoringu bociana bieleho v rámci medzinárodného roku sčítania bocianov. Ako informoval Sarossy, tento rok nebol pre bocianov priaznivý a bocianích mláďat sa uliahlo niekoľko ráz menej ako po iné roky. Hniezda fotograficky zadokumentovali pre internetovú stránku www.bociany.sk.

Vtáčie územie Senné rybníky predstavuje ornitologickú perlu Slovenska známu aj v zahraničí. Na ploche 1500 hektárov sú vhodné podmienky na hniezdenie pre mnohé zo vzácnych druhov vtáctva, ako sú impozantné lyžičiare biele, volavky purpurové, chavkoše nočné a čoríky bahenné.

Cieľom aktivít SOVS je prostredníctvom manažmentu zabezpečiť vhodné podmienky pre hniezdny i mimohniezdny výskyt vtáctva. Nemenej dôležitá je kontrola dodržiavania legislatívy ochrany prírody na tejto lokalite. V poslednom období tam totiž ochranári zaznamenali viacero závažných prípadov nelegálnych odstrelov vtáctva, ako aj ďalších porušení zákona o ochrane prírody a krajiny.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/