(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košická Mestská časť Dargovských hrdinov požiadala MF SR o nútenú správu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jul 27 2005 - 13:05 GMT
Košice 27. júla (TASR) - O zavedenie nútenej správy požiadala Ministerstvo financií (MF) SR košická Mestská časť (MČ) Dargovských hrdinov zvaná Furča. Je vysoko zadlžená a jej záväzky po lehote splatnosti presiahli 15 % bežných príjmov.

Obec, ktorá je toho času v exekúcii, má dlh voči Štátnemu fondu rozvoja bývania 70 miliónov Sk, ktoré dostala ako úver na bytovú výstavbu. Ïalších 36 miliónov Sk musí vrátiť do štátneho rozpočtu za dotácie na byty, ktoré nezrealizovala.

Dlh vznikol po tom, ako starosta MČ Ladislav Lumtzer vyplatil v roku 2002 faktúry za nevykonané práce v objeme 98 miliónov Sk, uviedla dnes pre TASR zástupkyňa starostu Monika Smolková. Znalec ohodnotil 2 skelety a infraštruktúru v lokalite Na hore len na 19 miliónov Sk. Prípadom sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Podľa Smolkovej je MČ zadlžená na 15 až 20 rokov a výhodnejšia bude pre ňu nútená správa. Exekútor jej už totiž zabavil a predal 2 služobné motorové vozidlá a počítačové zostavy a siaha aj na ďalší majetok. Pokúšal sa začiatkom júla predať aj jediný pozemok MČ a 2 rozostavané skelety, avšak o dražbu furčianskeho majetku, ktorá sa uskutočnila v Nových Zámkoch, nikto nemal záujem.

Od marca je košická MČ Dargovských hrdinov v ozdravnom režime, čo znamená, že neinvestuje, nenakupuje a šetrí, kde je to len možné, napríklad na prémiách pracovníkov, pohonných látkach a podobne. Exekútorovi išli aj 4 milióny Sk, ktoré sa samospráve podarilo ušetriť vlani. Podľa Smolkovej zánik MČ nehrozí, pretože obec vzniká alebo zaniká referendom, ktorého výsledky potvrdzuje parlament.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/