(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Systémové zmeny v riešení sociálne odkázaných začínajú realizovať v Košiciach
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jul 28 2005 - 21:57 GMT
Košice 28. júla (TASR) - Takmer 8 900 obyvateľov v hmotnej núdzi evidujú v Košiciach, čo so spoločne posudzovanými osobami predstavuje vyše 18 000 ľudí. Ich počet každý rok rastie, preto samospráva začína realizovať systémové opatrenia na riešenie ich situácie.

Ako uviedol na tlačovej konferencii člen riadiaceho tímu pre prevenciu v meste Košice Dušan Šlosár, otvorenie tejto Pandorinej skrinky súvisí aj s tým, že od septembra preberá samospráva od štátu sociálno-právnu ochranu a od januára 2008 aj celkovú agendu osôb, ktoré sú v hmotnej núdzi. Informoval, že mesto nebude postupovať ako štát, aby týmto ľuďom len odovzdávalo peniaze. "Musíme chrániť aj svoje záujmy a finančné prostriedky chceme využívať na vecné plnenie, čo znamená zabezpečiť im primerané bývanie, stravovanie, oblečenie a prácu, aby si mohli finančne prilepšiť a boli pre mesto prospešní," uviedol.

Šlosár spresnil, že už od prvého augusta začína v Košiciach pracovať kancelária Sociálneho podniku, ktorý preskúma možnosti zamestnávať v meste ľudí v hmotnej núdzi a ich záujem vrátiť sa na trh práce. V tejto súvislosti sa očakáva, že mestské podniky služieb budú musieť vyčleniť časť pracovných miest pre sociálne odkázaných. V spolupráci v Košickým samosprávnym krajom začalo mesto realizovať projekt Maxim, zameraný špeciálne na hľadanie pracovných miest pre ľudí v hmotnej núdzi. Šlosár upozornil v tejto súvislosti na potrebu systémovej zmeny v poskytovaní sociálnych dávok, pretože ich poberateľom, ak pracujú napríklad na aktivačných prácach, sa dávka znižuje o 75 percent.

Mesto bude hľadať lokality na výstavbu sociálnych bytov, keďže najväčšie problémy majú ľudia v hmotnej núdzi, a tým aj mesto ako vlastník bytov, s platením nájomného.

Len na rómskom sídlisku Lunik IX narástol dlh na vyše osem miliónov korún a je ohrozená zimná vykurovacia sezóna. Hrozí opätovné odpojenie dodávok vody a energií na sídlisko, kde je 660 bytov, ale pravidelne platiacich je len 40 rodín. Perspektívne sa tam ráta s kotolňou na drevnú masu a navàtaním miestnych studní, pretože sa očakáva ďalší rast cien pitnej vody z verejných zdrojov.

Podľa Šlosára si mesto veľa sľubuje od inštitútu osobitného príjemcu sociálnych dávok, do ktorého sa doteraz zapojilo približne 200 osôb, a od rozvoja komunitnej práce.

V mestskej časti Košická Nová Ves na Herlianskej ulici začali realizovať pilotný projekt komunitného centra - riadenej rómskej osady, kde by mali pomáhať komunitní sociálni pracovníci.

V Košiciach je približne 40 takzvaných pravých bezdomovcov, ktorí nemajú bývanie, doklady a nepoberajú žiadne dávky od štátu. Viacerí z nich idú počas letnej sezóny do rekreačných stredísk, vrátane Zemplínskej šíravy, ale na zimu sa vracajú do mesta. V jeho centre sa množí počet žobrajúcich, ktorí nerobia Košiciam dobré meno a viac si ich bude všímať mestská polícia, dodal Šlosár.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/