(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Približne 5 mil. Sk očakáva v tomto roku Mesto Košice na dani za ubytovanie
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 01 2005 - 17:24 GMT
Košice 1. augusta (TASR) - Výber približne 5 miliónov Sk očakáva v tomto roku Mesto Košice na dani za ubytovanie. Len za prvých 7 mesiacov tohto roka získala samospráva týmto spôsobom do mestskej pokladnice 3,3 milióna Sk, pričom výber postupne stúpal z 300 000 Sk v januári na 600 000 Sk v júli.

"Význam prínosu do obecnej pokladnice je v tom, že časť peňazí sa vracia späť do rozvoja cestovného ruchu, napríklad do údržby a vylepšovania turistických atrakcií v meste," uviedol dnes pre TASR Jiøí Bukovanský z oddelenia sociálnych vecí a kultúry Magistrátu Mesta Košice (MMK).

Informoval, že poplatok za ubytovanie vyberajú v hoteloch, penziónoch, ubytovniach, ale aj v súkromných bytoch na základe všeobecne záväzného nariadenia (VZN) už od apríla 2003. K dnešnému dňu už získali pre mesto vrátane tohtoročného výberu takmer 12 miliónov Sk.

Kým prvé 2 roky bol denný poplatok 15 Sk, čo sa vzťahovalo na deň príchodu aj odchodu, od začiatku roka platí domáci aj zahraničný turista podľa novelizovaného VZN za 1 noc ubytovaciemu zariadeniu na dani za ubytovanie 25 Sk. Daň však neplatia napríklad nevidomí a ťažko zdravotne postihnutí, dôchodcovia, vojaci, mladí ľudia do 18 rokov, študenti či dlhodobo ubytovaní v podnikových ubytovniach.

Celkovo registruje MMK 73 prevádzok poskytujúcich ubytovanie s celkovou kapacitou takmer 7 150 lôžok. Ich počet nie je stabilný, pretože niektoré zanikajú, ďalšie vznikajú. S výberom dane je MMK zatiaľ spokojný. Našli sa však aj prevádzky, ktoré si povinnosť odvádzať pre mesto daň za ubytovanie neplnili. Vlani jedna z nich musela po kontrole a exekučnom konaní zaplatiť daň za pol roka, dodal Bukovanský.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/