(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košickí architekti majú výhrady k pripravovavej výstavbe Auparku
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 02 2005 - 07:56 GMT
Košice (TASR) - Mesto Košice pripravuje na budúci rok výstavbu obchodno-spoločenského centra Aupark na Námestí Osloboditeľov. Grémium košického Spolku architektov však nesúhlasí s navrhovanými zmenami regulačného plánu námestia tak, ako ich vypracoval Útvar hlavného architekta (ÚHA) a predkladá ich na augustové rokovanie Mestského zastupiteľstva.

Člen grémia Jozef Fabian pre TASR uviedol, že zástupcovia odbornej verejnosti žiadajú, aby bol predložený návrh prepracovaný a ďalšia príprava rozsiahlej investície v zložitom a citlivom priestore centra mesta postupovala štandardným spôsobom, teda vypracovaním a odsúhlasením projektovej dokumentácie k územnému konaniu.

Košickí architekti okrem iného tvrdia, že radikálne posunutie platnej regulačnej čiary zástavby západným smerom takmer o 140 metrov na západ, zlikviduje tradičnú vydláždenú plochu námestia ako verejného priestoru. Podľa nich prekročenie regulačnej čiary, ak ho v súvislosti s novou výstavbou povolia, by nemalo presiahnuť úroveň historickej zástavby za hotelom Slovan. Tak by sa nedegradovalo tradičné námestie, na ktoré je verejnosť po desaťročia zvyknutá.

Aj dopravné zmeny uchovávajú provizórne a kolízne úrovňové riešenie dopravy, vrátane pešej. Členovia grémia sa domnievajú, že v tomto najfrekventovanejšom a najdôležitejšom dopravnom uzle mesta sa zároveň zlikviduje vysoká zeleň v priestore Námestia Osloboditeľov a priľahlého parku. Zásadné výhrady majú aj k výške budúcich objektov Auparku, keďže upravený regulačný plán zvyšuje povolenú výškovú úroveň zástavby oproti platnému regulačnému plánu zo 16 na 20 nadzemných podlaží. Širokej verejnosti odporúčajú zmeny v regulačnom pláne odmietnuť

Podľa stanoviska ÚHA príprava objektu Aupark v Košiciach bude pokračovať po schválení zmien regulačného plánu štandardným spôsobom a návrh zmien neobsahuje vynechanie územného konania. K jednotlivým výhradám grémia hlavný architekt mesta Košice Peter Murko okrem iného uviedol, že súčasný stav vydláždenej plochy námestia je nevyhovujúci a slúži prevažne len ako parkovisko. Chýba priama väzba na objekty a zariadenia, ktoré by ho oživili. Ruší ho doprava a svojou veľkosťou je prispôsobené skôr dobe, ktorá je prekonaná.

"Domnievame sa, že podstatná časť požiadaviek grémia je v návrhu zmien obsiahnutá a vecné a konštruktívne požiadavky je možné akceptovať. Nevieme však akceptovať nesúhlas bez zdôvodnenia, preto odporúčame občanom formulovať námietky a požiadavky vecne, aby urobili riešenie lepším," dodal Murko.

Široká verejnosť sa môže k zmenám regulačného plánu vyjadriť na verejnej diskusii s architektmi 2. augusta na Magistráte mesta Košice. Stavebné konanie môže začať až po pripomienkovaní a schválení zmien poslancami.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/