(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na Zemplínskej šírave skúmajú možnosti využitia termálnej vody na rekreáciu
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Aug 02 2005 - 13:03 GMT
Zemplínska šírava/Kaluža 2. augusta (TASR) - V rekreačnom stredisku Kaluža na Zemplínskej šírave skúmajú možnosti využitia termálnej vody na rekreačné účely.

Prieskumný vrt, ktorý začali odborníci realizovať v júni, je v súčasnosti asi v polovici plánovanej håbky 500 metrov. Z celkovej kapacity 3 000 lôžok na Zemplínskej šírave bolo v minulom roku vyťažených iba 6,3 %, čo je veľmi málo. Zvýšiť by ju mohlo práve využívanie teplej vody aj mimo sezóny.

"Predovšetkým by sa najväčšie turistické centrum v rámci Košického samosprávneho kraja s najvyššou lôžkovou kapacitou mohlo využívať prakticky celoročne. V prípade, že by sa geotermálna energia začala využívať aj na rekreačné účely, dá sa rátať s tým, že by sa odbúrala sezónnosť," povedala Mária Zolovčíková z odboru regionálneho rozvoja Košického samosprávneho kraja (KSK).

V prípade, že vrt preukáže prítomnosť termálnej vody, využije ju samospráva na vykurovanie resp. na vybudovanie aquaparku či ohrev vody v bazénoch. "Všetko však závisí od toho, aká bude výdatnosť prípadného prameňa, chemické zloženie vody a podobne," povedal starosta Kaluže Ján Čuchran. Dodal, že myšlienku skúmania geotermálnej energie v južnej časti Zemplínskej šíravy podporilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Už vlani sa medzi obcami Vinné a Hnojné uskutočnili prvé merania a sondáže. "Na ich základe potom odborníci vybrali územie, ktoré spadá do katastra obce Kaluža," doplnil starosta.

Výsledky prieskumu, ktorého celkové náklady predstavujú 9 miliónov Sk, budú známe pravdepodobne v jesenných mesiacoch.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/