(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vo Veľkých Slemenciach rokovali o slovensko-ukrajinskom priechode
@ Aktuálne -> Región     Aug 02 2005 - 22:05 GMT
Veľké Slemence 2. augusta (TASR) - Vytvorenie vhodných podmienok pre otvorenie nového slovensko-ukrajinského hraničného priechodu bolo cieľom zhruba hodinového rokovania, ktoré sa dnes uskutočnilo v obci Veľké Slemence v Michalovskom okrese.

Priechod má tak spojiť 60 rokov rozdelené obce Veľké Slemence na slovenskej strane a Malé Slemenci na Ukrajine. "Na dnešnom rokovaní sa zúčastnené strany dohodli na potrebe vybudovania inžinierskych sietí, postavení unimobuniek a ďalších náležitostí, ktoré sú nevyhnutné pre otvorenie hraničného priechodu pre peších a cyklistov. Ten by mal byť otvorený už 10. septembra," uviedol pre TASR hraničný splnomocnenec pre úsek slovensko-ukrajinskej štátnej hranice plk. Ján Laškody. Dodal, že ukrajinská strana ale uvažuje o vytvorení priechodu aj pre osobnú dopravu.

Podľa Laškodyho sa spomínanou problematikou bude už v stredu zaoberať ďalšie stretnutie, ktoré sa uskutoční vo Vyšnom Nemeckom.

Okrem Laškodyho sa stretnutia vo Veľkých Slemenciach, ktoré ocenilo aj tamojšie obyvateľstvo, zúčastnil ukrajinský splnomocnenec, štátni úradníci a colníci tak z Ukrajiny ako aj zo Slovenska.

Návrh na vytvorenie priechodu predložilo minulý rok Ministerstvo financií SR. Na jeho vytvorení sa dohodli v lete minulého roka zástupcovia slovensko-ukrajinskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu. Ukrajinská strana však dlhšiu dobu nezaujala stanovisko a nezvolávala expertov.

Spoločnú obec rozdelila vytýčená hranica po druhej svetovej vojne. O vytvorenie malého hraničného priechodu žiadali obyvatelia Veľkých Slemeniec slovenské štátne orgány v petícii v roku 2001. Pred časom postavili v obci asi päťmetrovú drevenú bránu, ako symbol rozdelenej obce.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/