(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Východoslovenskí farmári považujú ceny obilnín a repky za likvidačné
@ Aktuálne -> Rôzne     Aug 05 2005 - 07:17 GMT
Ždaňa 4. augusta (TASR) - Za likvidačné považujú tohtoročné nákupné ceny obilnín a olejnín východoslovenskí poľnohospodári a mnohým subjektom Košického a Prešovského kraja hrozí podľa košickej Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) zánik.

Ako uviedli dnes jej zástupcovia na tlačovej konferencii v Ždani v okrese Košice - okolie, situácia v komodite obilie je najvážnejšia už od roku 1995. "Nastavená" cena obilia nemá podľa nich nič spoločné s trhom a je silne podhodnotená. Kàmne obilie v cene 2 000 Sk za tonu, potravinárske 3 000 Sk/t ako aj repku za 6 500 Sk/t nemôžu predávať, ak sa nechcú sami zlikvidovať. Farmári poukazujú na to, že za ostatné tri mesiace je cena obilia v SR v priemere o 26,7 % nižšia, ako je priemer EÚ, pričom reálna priemerná cena kàmneho obilia ešte v rokoch 1970 až 1990 bola na úrovni 3 000 Sk/t.

Východoslovenskí pestovatelia sa preto obracajú na vládu a žiadajú dorovnať priame platby na rok 2006 na 65 % z úrovne EÚ a zvýšiť objem štátnej pomoci aspoň do výšky 700 miliónov Sk, uviedol riaditeľ RPPK Ladislav Garay. Ïalej žiadajú vládu, Ministerstvo pôdohospodárstva SR a Pôdohospodársku platobnú agentúru o čo najrýchlejšie uvoľnenie záloh na priame platby a podporu pri budovaní systému verejných skladov a intervenčných skladov priamo u producentov obilia. Od ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona požadujú urýchlene rokovať s EÚ o povolení začať intervenčný nákup už v októbri najprv od prvovýrobcov, až potom od obchodníkov s obilím.

Ako vyhlásil člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Róbert Németh, v prípade nesplnenia požiadaviek sú farmári pripravení na radikálnejšie kroky, vrátane verejných protestov a štrajkov.

Osobitne poukázali zástupcovia RPPK na nepriaznivú situácia v nákupných cenách repky, keď pri terajších 6 500 Sk/t v Palma Agro, a. s., Sečovce sa stáva komodita stratovou o 800 Sk/t. Za zavádzajúce označil Mikuláš Gargalík z prešovskej RPPK tvrdenia spracovateľov, že majú vysoké prepravné náklady. "Palma Agro neprepravuje všetku repku na burzu do Mannheimu a do Bratislavy preváža hotový olej a nie repkové semeno. Nemôžeme za to, že farmárčime v tomto regióne a nemáme prístup k lodnej doprave. Prvovýroba nemôže predsa znášať všetky prepravné náklady," poznamenal Gargalík.

Do nepriaznivej situácia sa východoslovenskí farmári podľa RPPK dostali aj vinou privatizácie spracovateľského priemyslu a nákupných organizácií, do ktorej prvovýroba nemala prístup a privatizované mliekarne, bitúnky, mlyny či nákupne postupne skrachovali, alebo krachujú. Podľa východoslovenských farmárov Slovensko nemá vlastnú koncepciu pôdohospodárstva a na jej tvorbe by sa mala podieľať aj regionálna samospráva v rámci regionálneho rozvoja.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/