(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
KOLOZSVÁRY KATALIN: OBRAZY
@ Kultúra -> Výstavy     Aug 08 2005 - 11:19 GMT
Slovenské technické múzeum
12. júl - 15. august 2005
Maliarske schopnosti sa u vystavujúcej autorky prejavili počas školských rokov v maďarskom Debrecíne, kde počas gymnaziálnych štúdií maľovala na porcelán, neskôr bola členkou Meggyesiho výtvarného krúžku, navštevovala pedagogickú školu so zameraním na kreslenie, ľudové zvyky a kultúrny manažment, absolvovala vysokú umeleckú školu v Budapešti, je profesionálnou umelkyňou. V súčasnosti žije a tvorí v Debrecíne, kde pôsobí ako pedagóg na Univerzite Lajosa Kossutha, je členkou národného združenia maďarských tvorivých melcov, organizuje výstavy, vedie viacero výtvarných skupín, venuje sa odevnému dizajnu - ako sama hovorí - kreslí módu, a píše poéziu.

S prácami Katalin KOLOZSVÁRY sme sa mali možnosť v poslednom období stretnúť u nás na výstavách členov Združenia tvorivých umelcov TICCE z Medzibodrožia, ale dnes sa po prvýkrát predstavuje košickému výtvarnému publiku s jubilejným výberom pri príležitosti 25 rokov tvorivej činnosti tejto všestrannej a aktívnej umelkyne. Vystavené práce odzrkadľujú hľadanie vlastnej cesty, štýlu, rôznorodých foriem a techník, ktoré sa menili a vyvíjali počas jej tvorby, sú pretkané minulosťou, dýcha z nich jemná ženskosť, sú myšlienkovo prepracované, nachádzame u nej spiritualitu a náboženské témy. Obrazový svet pozostáva z odvážnych línií, pokory a presných pozorovaní, zo schopnosti pracovať s farbami, s realistickým videním sveta i s mysticizmom - z mäkkosti a tvrdosti, zo ženského oduševnenia a pozemského zmýšľania. Obrazy dýchajú ľahkosťou, zmyselnosťou i tajomnosťou. Jej akty zároveň odkrývajú a hneď zakrývajú - poukazujú na telo i na dušu, sledujeme jas i tieň, rozkvet a vädnutie, ráno a večer, svetlo a tmu. Jej tvorbu charakterizuje pestrá škála farieb, harmónia, v poslednom období prekvapuje aj abstraktnejšími motívmi smerujúcimi do håbky, do spirituality a čoraz častejšie odporúča aj iným, prostredníctvom jej obrazových myšlienok, milosť hlbokej viery.

Vo vystavenej kolekcii je 58 prác, prelínajú sa tu malebné krajinárske motívy z Tokaja, Zemplína, zátišia s ovocím, kytice kvetov, portrétna tvorba, akty a bohato sú zastúpené sakrálne témy.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/