(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košická Letecká vojenská nemocnica sa bude transformovať na akciovú spoločnosť
@ Aktuálne -> Medicína     Aug 09 2005 - 07:06 GMT
Košice (TASR) - Na transformáciu z príspevkovej organizácie na akciovú spoločnosť so stopercentnou účasťou štátu od 1. januára 2006 sa pripravuje Letecká vojenská nemocnica (LVN) v Košiciach.

Do transformačného procesu sa nemocnica, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo obrany SR, dostala v rámci reformy slovenského zdravotníctva. "Určite nás očakáva racionalizácia a zvýšenie efektivity všetkých oddelení a pracovísk a dá sa očakávať aj určitá redukcia počtu zamestnancov. Ale zatiaľ by som nerád predbiehal a hovoril o počtoch alebo rozsahu," uviedol pre TASR zástupca riaditeľa a hovorca nemocnice MUDr. Jozef Vasiľ.

Spresnil, že LVN so 145-ročnou tradíciou má v súčasnosti vyše 300 zamestnancov a približne 200 lôžok. Jej špecifikom je zdravotnícka starostlivosť o letecky personál - vojenský a civilný. Na jej pracoviskách vyberali a testovali aj slovenských kozmonautov. Zmluvy má so všetkými zdravotnými poisťovňami a obľúbená je aj u bežných pacientov z celého Slovenska. Vyhľadávané je endoskopické a CT pracovisko LVN, krčné oddelenie a ďalšie. Zatiaľ nemocnica hospodári so stratou, ktorú sa však postupne darí znižovať, informoval Vasiľ.

Košická LVN je k dispozícii pri riešení mimoriadnych situácií a je schopná sformovať a do niekoľkých hodín vyslať na miesto prírodnej alebo inej katastrofy poľnú nemocnice - výjazdovú jednotku okamžitej pohotovosti so 40 lekármi, zdravotnými sestrami a pomocným personálom. Donedávna jej lekári boli súčasne vojakmi z povolania, od januára ich v rámci transformácie ozbrojených síl prepustili do zálohy.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/