(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Gmitro vystavuje v Košiciach ikony
@ Kultúra -> Výstavy     Aug 11 2005 - 11:55 GMT
Košice 11. augusta (TASR) - V súkromných zbierkach na Slovensku, v Poľsku, Ukrajine, USA a Kanade sa nachádzajú ikony z dielne východoslovenského ikonopisca Nikolaja Gmitra. Do konca septembra si môžu zberatelia a milovníci tohto umeleckého žánru pozrieť v Košiciach jeho výstavu.

"Exponáty výstavy chceme sprístupniť aj na internete pre širokú verejnosť a propagovať tak vo svete zaujímavosti zo Slovenska. Majster Gmitro prezentuje svoje ikony - obrazy svätých v pravoslávnej cirkvi, ktoré vytvoril na východnom Slovensku," uviedol za organizátorov výstavy prešovský fotograf Dušan Guzi, ktorý výstavu fotograficky zdokumentoval.

Ide o kolekciu 31 ikon - malieb na dreve temperovou a olejovou technikou, znázorňujúcich Ježiša Krista, Pannu Máriu, archanjelov a ďalšie biblické postavy. Plošnú maľbu kombinuje umelec s reliéfnymi prvkami, typické je využitie zlatej farby.

Gmitro (1958) sa narodil na Ukrajine a od roku 1983 žije a pracuje na Slovensku v Starej ¼ubovni. Od roku 1990 sa venuje monumentálnej maľbe v kostoloch, reštaurovaniu obrazov, oltárov, ikonostasov, sôch a písaniu ikon. Známy je ako autor obrazu Panny Márie z Litmanovej, reštaurovaných oltárov a nástenných malieb v kostole v Šarišskom Jastrabí. V Trebišove vytvoril 12 metrov vysoký ikonostas, jeden z najväčších na Slovensku. Gmitrove ikony sú okrem súkromných zbierok vystavené v Múzeu ikon v Bardejove, v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a v levočskej galérii Lipka.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/