(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach začala slovenská časť európskeho turné Bezpečnosť na cestách
@ Aktuálne -> Doprava     Aug 15 2005 - 19:47 GMT
Košice 15. augusta (TASR) - Prvé Európske turné hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca zamerané na bezpečnosť a prvú pomoc na cestách malo dnes svoju prvú zastávku na Slovensku.

Na Hlavnej ulici v Košiciach mali deti i dospelí príležitosť vidieť a vyskúšať si prvú pomoc pri zlomenine predlaktia po páde z bicykla, ako zastaviť krvácanie pri nehode motorky, či ako oživovať zranené dieťa alebo dospelého. Súčasťou akcie, pri ktorej pomáhalo asi 30 dobrovoľníkov SČK, sú aj dotazníky, ktorých cieľom je zistiť, čo si myslia deti o bezpečnosti na cestách a tiež písomné prísľuby detí, mládeže i dospelých k bezpečnejšiemu správaniu sa. Súčasťou akcie boli aj zábavné aktivity pre deti a príležitosť získať odmeny a darčeky.

Samotnému turné, ktoré začalo 14. júna v Grécku a skončí 13. septembra v Bruseli, predchádzala celoeurópska kampaň v krajinách únie už od roku 2004. Slovensko sa do nej zapojilo okamžite po vstupe našej krajiny do spoločenstva. Kampaň podporovaná Európskou komisiou vyvrcholí v januári 2006.

"Štatistiky za uplynuté obdobie tohto roka sú alarmujúce. Aj napriek tomu, že počet dopravných nehôd v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je menší, máme rapídny nárast dopravných nehôd pri ktorých došlo k smrteľným úrazom. Pri týchto úrazoch je naozaj potrebné, aby človek, ktorý ide okolo, či je to iný vodič alebo chodec vedel včas a hlavne správne zareagovať a ovládal základné postupy, ktoré sú dôležité na záchranu ľudského života," uviedol pre TASR košický krajský policajný riaditeľ plk. Július Toriský.

Podľa riaditeľky košického Územného spolku SČK Lucie Cangárovej je akcia príspevkom ČK k tomu, aby sme si všetci uvedomili, že máme zodpovednosť za životy svojich najbližších a preto aj povinnosť naučiť sa základy poskytovania prvej pomoci.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/