(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Náhradné premostenie v Božčiciach musí kvôli rozvodnenej Topli počkať
@ Aktuálne -> Región     Aug 17 2005 - 18:44 GMT
Parchovany/Božčice 17. augusta (TASR) - Situácia v premostení Tople v miestnej časti Božčice v obci Parchovany v Trebišovskom okrese sa po silných dažďoch v uplynulých dňoch skomplikovala.

Náhradné premostenie, ktoré kompetentní chceli upevniť, by pravdepodobne nápor vody neunieslo, preto krízový štáb, ktorý zasadne v piatok, rozhodne o možnom riešení. "Po silnej búrke z pondelka na utorok sa Topľa vyliala do poľa a jej vysoký stav a prudký tok vyvoláva obavy, že premostenie s pilierom, ktorý dosahuje maximálne šesť metrov, by nápor valiacej sa vody nemusel vydržať," uviedol dnes pre TASR riaditeľ trebišovskej Správy a údržby ciest Košického samosprávneho kraja. Dodal, že v Parchovanoch prší aj dnes.

Počas víkendu vybudovala trebišovská správa asi 20-kilometrovú obchádzkovú trasu z obce Parchovany - Božčice, kde došlo k narušeniu statiky mosta, cez poľnú cestu v smere na Dlhý Klčov a Sačurov. Práce si vyžiadali náklady v objeme zhruba 160 tisíc korún. Na vybudovanie spomínanej trasy, vedúcej cez poľnú cestu v dezolátnom stave, naviezli počas víkendu vyše 650 ton kameniny.

Pred vybrežením Tople uvažovali kompetentní o tom, že na premostenie použijú mostnú súpravu s dåžkou 38 metrov od istej vranovskej firmy. Tereščák dodal, že na spomínanom moste vykonávajú odborníci z košickej Technickej univerzity každých 12 hodín merania, či dochádza k ďalšiemu zosuvu cesty. Výsledky týchto meraní budú podľa Tereščáka známe v závere týždňa.

Silnejší tok rieky a nánosy kmeňov a konárov stromov po dažďoch boli zrejme príčinou, prečo v minulú stredu nadránom došlo k narušeniu statiky a uzavretiu mosta v Božčiciach, kde žije 150 obyvateľov. Voda podmyla základy stredného piliera držiaceho 74-metrov dlhý most a časť vozovky na ňom tak klesla asi o jeden meter.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/