(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
O spôsobe privatizácie Teplárne Košice bude rokovať Koaličná rada
@ Aktuálne -> Verejná správa     Aug 17 2005 - 21:07 GMT
Bratislava 17. augusta (TASR) - Vláda dnes prerušila rokovanie o modeli privatizácie spoločnosti Tepláreň, a. s., Košice (TEKO), ktorý navrhol Fond národného majetku (FNM) SR. O tom, koľko percent akcií TEKO a akým spôsobom štát predá, bude rokovať Koaličná rada. Po rokovaní kabinetu to avizoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny ¼udovít Kaník.

FNM navrhoval predať 67-% podiel v TEKO prostredníctvom tendra a zvyšok bezodplatne previesť na samosprávu. S návrhom nového postupu pri privatizácii TEKO prišiel na rokovanie vlády minister Kaník. Podľa neho by bolo lepšie, keby sa prostredníctvom tendra predalo 51 % akcií. "Všetko ostatné podľa mňa je efektívnejšie predať cez kapitálový trh," povedal Kaník po skončení rokovania vlády.

Ako pokračoval, jeho záujmom vo všeobecnosti, nielen v tomto prípade, je, aby štát maximalizoval podiel predaja akýchkoľvek aktív štátu cez kapitálový trh. "Aby na kapitálovom trhu boli akcie, ktoré sú zaujímavé, bonitné. Aby mohli byť predmetom kúpy aj zo strany napríklad dôchodkových správcovských spoločností, ktoré sú zákonom zaviazané investovať 30 % svojich aktív na Slovensku, a to aj do akcií," dodal Kaník.

Proces privatizácie okrem TEKO čaká aj na päť zvyšných, štátom ovládaných teplárenských spoločností v Bratislave, Martine, Zvolene, Trnave a Žiline. "Dúfame, že vláda o ich privatizácii rozhodne čo najskôr, pretože ide o zhodnú problematiku. Fond urobil všetko preto, aby sme ju pripravili čo najskôr," uviedla TASR hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová. Záujem o akvizíciu štátnych teplární už v minulosti prejavili nemecký energetický koncern VNG - Verbundnetz Gas AG, spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a private equity skupina Penta Investments.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/