(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Ján Mazák nevylučuje, že pre novú profesionálnu ponuku opustí ÚS SR
@ Aktuálne -> Rôzne     Sep 05 2005 - 21:14 GMT
Košice 5. septembra (TASR) – Predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák dostal profesionálnu ponuku v priebehu budúceho roka zmeniť pôsobenie. Je teda možné, že kreslo šéfa ÚS opustí skôr ako až začiatkom roka 2007, keď sa mu oficiálne skončí funkčné obdobie.

Uviedol to dnes na brífingu s novinármi pri prezentovaní priestorov nového sídla ÚS. "Nejaký ten mesiac by Ústavný súd musel vydržať aj bez Jána Mazáka ako sudcu i predsedu," poznamenal. Nové možné pôsobisko však zatiaľ nespresnil. "Je mi to ľúto, je to vec, ktorá sa zatiaľ nedá spresňovať. Určite to nie je diplomatické miesto. Je to rýdzo profesionálne miesto, ktoré nemá nič spoločné s politikou," zdôraznil.

ÚS sa bude do novej budovy sťahovať zrejme koncom októbra, podľa jeho predsedu to však neovplyvní rozhodovaciu činnosť. Už na budúci týždeň na organizačnom zasadnutí chce plénum pripraviť rozvrh a plán konaní o súlade právnych predpisov až do konca januára 2006. V súčasnosti je ich 34. Okrem toho je na ÚS po piatich rokoch aj návrh na výklad Ústavy SR. Sporí sa oň Národná rada SR so Súdnou radou a ide o spôsob kreácie disciplinárnych senátov a navrhovanie ich členov. "Bude to veľmi závažná kauza. Je to vlastne prvý prípad, kedy výklad ústavy podáva plénum ÚS, pretože predtým to patrilo do pôsobnosti senátov, čo nebolo najlepšie riešenie," poznamenal Mazák.

Predseda súdu tiež informoval, že koncom septembra by mal byť vyhlásený verdikt v kauze antidiskriminačného zákona. Súd pripravuje aj rozhodnutie vo veci pozemkového vlastníctva, v príprave sú zdravotnícke zákony. Intenzívne sú tiež práce na meritórnom prerokovaní a rozhodnutí sťažnosti občanov, ktorí napadli spôsob, akým NR SR dala súhlas na ratifikáciu Zmluvy o Ústave pre Európu. Táto kauza je v II. senáte, ktorému Mazák predsedá. Spravodajcom je sudca Alexander Bröstl. Predseda ÚS si myslí, že aj túto sťažnosť dokážu rozhodnúť do konca januára budúceho roka. "Nie sme pritom ojedinelí ¤ústavní exoti¤. O týchto otázkach rozhodoval aj španielsky a francúzsky ústavný súd i poľský ústavný tribunál," dodal.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/