(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košičania zaplatia za prednostné ošetrenie maximálne 300 korún
@ Aktuálne -> Medicína     Sep 05 2005 - 21:16 GMT
Košice 5. septembra (TASR) - Za prednostné ošetrenie zaplatia občania v ambulanciách lekárov v Košiciach, Košiciach–okolí, Trebišove a Rožňave do 300 korún, platby v Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a Gelnici nesmú byť vyššie ako 200 korún. O hornej hranici úhrady rozhodol Odbor zdravotníctva Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK).

Ako uviedol vedúci odboru MUDr. Igor Jutka, rozhodnutiu predchádzali konzultácie a posudzovanie návrhov s jednotlivými stavovskými zdravotníckymi organizáciami, ktoré vykonávajú činnosť na územiach bývalých okresov. Pri posudzovaní návrhov zohľadnili najmä sociálnu situáciu obyvateľov v jednotlivých regiónoch.

Podľa Jutku lekár, ktorý chce poskytovať prednostné ošetrenie za priamu úhradu, musí o súhlas požiadať Odbor zdravotníctva Úradu KSK. V žiadosti uvedie výšku úhrady, ktorá nesmie presiahnuť maximálnu určenú sumu, a návrh ordinačných hodín pre pacientov s nárokom na prednostné ošetrenie. Podľa zákona môžu byť prednostní pacienti ošetrení len v rozsahu do jednej štvrtiny oficiálne schválených ordinačných hodín. Ak vyšší územný celok lekárovi schváli výšku úhrady, musí túto sumu uplatňovať rovnako u všetkých prednostných pacientov. V rámci štvrtiny vymedzených ordinačných hodín pre prednostné ošetrenie budú uprednostnení platiaci pacienti, po nich budú ošetrení ostatní. Urgentné prípady však budú mať prednosť aj pred platiacimi.

Úhrada za prednostné ošetrenie je príjmom lekára, ten je povinný vystaviť platobný doklad o jej zaplatení.

Na území KSK poskytuje ambulantnú starostlivosť okolo 2 300 lekárov. Do dnešného dňa požiadali Odbor zdravotníctva Úradu KSK o schválenie úhrady a ordinačných hodín pre prednostných pacientov traja lekári.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/