(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Konzorcium Penta, RZB a Letisko Viedeň má záujem o letiská Bratislava a Košice
@ Aktuálne -> Doprava     Sep 07 2005 - 07:35 GMT
Bratislava (TASR) - Konzorcium "Airport TwoOne" spoločností Penta Investments Limited, Letisko Viedeň a Raiffeisen Zentralbank Rakúsko (RZB) AG predložilo ponuku na privatizáciu 66 % bratislavského letiska a rovnakého podielu na Letisku Košice. TASR o tom informovala PR manažérka skupiny Penta pre Slovensko Andrea Straková.

Letisko vo Viedni prispeje v tomto tendri svojim medzinárodným know-how. RZB má skúsenosti s privatizáciami v strednej a východnej Európe, kde pôsobí už takmer 50 rokov. Private equity Penta je považovaná za jednu z najvýznamnejších investičných skupín v strednej a východnej Európe.

Konzorcium uvažuje o dopravno-technickom napojení Viedne na mesto a na bratislavské letisko prostredníctvom City Airport Train (CAT). Tým by sa rakúskym pasažierom uľahčil prístup na bratislavské letisko a otvorili by sa tak veľké možnosti pre hospodársky rozvoj oboch letísk. Predpokladá sa, že počet pasažierov v leteckej doprave v regióne Viedeň - Dolné Rakúsko - Bratislava stúpne z dnešných 16 na 30 miliónov v priebehu nasledujúcich 10 rokov. "Úzkou kooperáciou medzi letiskami vo Viedni a Bratislave môže byť tento trh veľmi dobre pokrytý," dodala Straková.

Predbežnú ponuku na privatizáciu 66 % spoločnosti Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a. s., (BTS) a rovnakého podielu v spoločnosti Letisko Košice - Airport Košice, a. s., prejavilo 8 uchádzačov. Medzi nimi nie sú dve spoločnosti, ktoré boli pôvodne považované za jedných z najvážnejších záujemcov o bratislavské letisko. Austrian Airlines (AUA) a nemecký Fraport AG oznámili, že sa na privatizácii nezúčastnia. Spomedzi tých, ktorí predložili predbežnú ponuku, vyberie privatizačná komisia záujemcov, ktorým bude umožnený prístup do tzv. data roomu týchto dvoch letísk. Takýto zoznam by mal byť hotový v priebehu dvoch týždňov. Víťaz privatizácie by mal byť známy do konca tohto roka.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/