(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ŠFK začína koncertnú sezónu mimoriadnou Spomienkou na 11. september
@ Kultúra -> Koncerty     Sep 08 2005 - 06:38 GMT
Košice (TASR) - Mimoriadnym predsezónnym koncertom nazvaným Spomienka na 11. september sa po prázdninách otvoria brány košického Domu umenia.

Koncert pripravila Štátna filharmónia Košice (ŠFK) v spolupráci s Veľvyslanectvom USA a uskutoční sa v pondelok 12. septembra. Napriek tragickým udalostiam, ktoré pripomenie, je program zložený výlučne z diel amerických skladateľov ladený veľkolepo a radostne, informoval na dnešnom stretnutí s novinármi riaditeľ ŠFK Július Klein.

Oficiálny otvárací koncert novej 37. sezóny ŠFK bude 6. októbra a budú na ňom znieť diela Sergeja Prokofieva a Piotra Čajkovského.

"Štátna filharmónia ani v novej sezóne neopúšťa pôvodné poslanie a zmysel umenia - prostredníctvom klasickej hudby poukazovať na vyššie hodnoty. Je to aj naše krédo - obracať človeka k tomu, čo je v ňom dobré, vysoké a vznešené. Snažíme sa tak vytvárať protiváhu súčasným trendom, dajme tomu reality show, ktoré naopak ľudí obracajú k tomu, čo je v nich nízke, pudové a nedobré," uviedla dramaturgička ŠFK Mária Kornucíková. Ako spresnila, košickí filharmonici budú pokračovať v uvádzaní raných symfónií veľkých romantických skladateľov, málo hraných diel a nezabudnú na hudbu 20. storočia. Tej je venovaný 3. ročník Festivalu súčasného umenia v rámci ktorého dostane veľký priestor súčasná slovenská hudba. Koncertný majster Karol Petróczi poukázal na to, že prvýkrát v histórii košickej filharmónie sa podarí uviesť až osem diel. "Spomeniem harfový koncert Albrechtsbergera, Beethovenovu C-durovú omšu alebo Nielsenov slávny klarinetový koncert. Zaznie aj mnoho diel predovšetkým 20. storočia, ktoré sú menej frekventované na koncertných pódiách, takže poslucháč sa môže vybrať do Domu umenia za tou svojou hudbou a zároveň spozná, čo všetko krásne bolo skomponované," dodal.

Častejšie bude počas 37. sezóny ŠFK znieť hudba W. A. Mozarta. V roku 2006 si totiž celý svet pripomenie 250. výročie narodenia tohto génia klasicizmu.

Riaditeľ Klein tiež pripomenul, že ŠFK ako jediný orchester na Slovensku je hlavným organizátorom troch medzinárodných hudobných festivalov. Okrem spomínaného festivalu súčasného umenia pripravuje aj 35. Medzinárodný organový festival a už 51. ročník Košickej hudobnej jari.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/