(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Budimíri pri Košiciach pribudla nová atrakcia - kované slnečné hodiny
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Sep 17 2005 - 19:16 GMT
Budimír/Košice 17. septembra (TASR) - Nová turistická atrakcia, kované slnečné hodiny, pribudla dnes v obci Budimír v okrese Košice-okolie.

Slnečné hodiny, aké používali už starí Egypťania, sú výsledkom medzinárodného workshopu umeleckého kováčstva Železný čas, ktorý sa uskutočnil v priebehu uplynulého týždňa v Budimíri. "Na ich tvorbe sa podieľali umeleckí kováči z Francúzska, Čiech a Slovenska," uviedol pre TASR predseda košického Občianskeho združenia (OZ) Bona fide Peter Radkoff. Dodal, že hodiny v tvare dobového morského plavidla, symbolizujúce pohyb a skrotenie živlu, sú vysoké 1,5 a široké 1,3 metra. Počas slnečného svitu možno na nich odratúvať čas v celých hodinách.

Podľa Radkoffa na diele pracovali umeleckí kováči štyri dni. Pred budimírskym kaštieľom si zriadili kováčsku vyhňu.

Medzinárodný workshop umeleckého kováčstva bol nultým projektom vznikajúceho umeleckého a kreatívneho centra, ktoré v areáli budimírskeho kaštieľa buduje košické OZ Bona fide. Podľa Radkoffa tam do konca roka pripravia ešte desať podobných projektov zameraných na hudbu, film, výtvarné umenie, literatúru a ďalšie umelecké žánre. OZ okrem spomínaného kaštieľa získalo do prenájmu bývalé kultúrne stredisko Jánošík v košickej mestskej časti Opátske. Plánuje ho zrekonštruovať a vytvoriť v ňom umelecký inkubátor pre mladých absolventov umeleckých škôl. Projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR a Fond sociálneho rozvoja.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/