(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vychutnajte si autentické zvyky v podaní košických folklórnych skupín

Nositelia tradícií už v nedeľu
@ Kultúra -> Podujatia     Sep 19 2005 - 08:15 GMT

Krajské osvetové stredisko v Košiciach (KOS) a Obec Družstevná pri Hornáde srdečne pozývajú všetkých milovníkov tradícií a autentického folklóru na regionálnu súťažnú prehliadku folklórnych skupín košického regiónu ´Nositelia tradícií´.

Už v nedeľu 25. septembra o 14.30 sa priestory Kultúrneho domu v Družstevnej pri Hornáde posunú v čase o pekných pár rôčkov späť a prítomných účinkujúci zavedú do sveta plného pôvodných zvykov.

S jednotlivými folklórnymi pásmami sa postupne predstaví dokopy až sedem folklórnych skupín z jednotlivých okresov Košíc a z okresu Košice – okolie. Vystúpi folklórna skupina BAKŠANE z Kokšova – Bakše s pásmom ´Stavianka za parobka´, BE¼ANKA z Košickej Belej sa predstaví programom ´Ej, huši mojo, huši´. FORTUNA z Poproča poteší romantikov pásmom ´Svadobná koľenda´, KARIČKA z Družstevnej pri Hornáde zase vystúpením pod názvom ´Kudzeľna chiža´. Chýbať nebudú ani folklórne pásma v podaní folklórnych skupín KRASŇANKA z Košíc – Krásnej, ŠAČANKA z Košíc – Šace a VINICA z Košíc – Myslavy, ktoré nesú názvy ´V karčme u Kaduka´, ´Plokanki´ a ´Kudzeľna hiža´.

Jednotlivé folklórne skupiny nebudú len zabávať prítomných divákov, ale sa aj zo všetkých síl usilovať o postup na krajskú súťaž. Hlavným cieľom podujatia je predstaviť výsledky práce jednotlivých kolektívov smerujúce k oživovaniu miestnych tradícií a k ich opätovnému uvádzaniu do života dedinského spoločenstva. Folklórne skupiny sa snažia vyhľadávať a rekonštruovať neznáme folklórne tradície a čo najtvorivejšie ich spracovať do scénických výstupov. O tom, ako sa im to darí, sa budete mať možnosť presvedčiť na vlastnej koži.

„Osobne sa na túto súťaž veľmi teším, pretože podľa mňa osloví nielen milovníkov folklóru, ale aj divadla. Keďže totiž ide o scénické spracovanie tradičných zvykov, kolektívy nám predvedú okrem spevu a tanca i kúsok poctivého herectva. Diváci si tak budú môcť vychutnať jedinečnú mozaiku umeleckých prejavov tvoriacich celok v podobe autentického zvyku,“ prezradila Veronika Kentošová, metodička KOS pre folklór.

Nenechajte si ujsť atraktívne podujatie ´Nositelia tradícií´ v nedeľu 25. septembra o 14.30, na ktoré Vás Krajské osvetové stredisko v Košiciach a Obec Družstevná pri Hornáde srdečne pozývajú.

Andrea NITKULINCOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/