(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vo Východoslovenskom múzeu vystavujú Neželaných votrelcov
@ Kultúra -> Výstavy     Sep 19 2005 - 14:45 GMT
Košice 19. septembra (TASR) - Cudzorodé rastliny, spôsobujúce ekonomické a ekologické škody a ohrozujúce zdravie ľudí približuje výstava Neželaní votrelci - invázne rastliny okolo nás. Sprístupnili ju dnes vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach.

Podľa Evy Sitášovej z VSM invázne druhy sú "nevítaní" návštevníci, ktorí boli prenesení, či už zámerne alebo náhodou, z jedného regiónu sveta do druhého. Mnohým z nich sa v novom prostredí nedarí, ale niektoré sa prispôsobia veľmi rýchlo a predstavujú vážny a stále narastajúci celospoločenský problém. Ich nekontrolované šírenie i zámerné rozširovanie prináša so sebou nielen environmentálne riziká spojené napríklad s vytláčaním pôvodných druhov rastlín či zmenou druhového zloženia pôvodných spoločenstiev, ale aj zdravotné riziká ako sú alergie, popáleniny, či ekonomické straty v poľnohospodárstve. Ide napríklad o rastliny ako je boľševník obrovský, pohánkovec japonský, pohánkovec česky, zlatobyľ kanadskú, zlatobyľ obrovskú, natýkavka žliazkatá a ďalšie, ktoré obsahuje zoznam vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR.

Výstava dokumentuje aj legislatívny rámec umožňujúci ochranu prirodzeného druhového zloženia ekosystémov. Rečou paragrafov je zakázané invázne druhy dovážať, pestovať, rozmnožovať, obchodovať s nimi, ako aj s ich časťami alebo výrobkami z nich. Vlastník či nájomca pozemku je povinný odstraňovať invázne druhy zo svojho pozemku a zamedzovať ich šíreniu.

Výstava potrvá do 30. októbra.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/