(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Orgovánová sa zaujímala o prípravu vykurovacej sezóny na košickom Luníku IX
@ Aktuálne -> Verejná správa     Sep 20 2005 - 07:51 GMT
Košice (TASR) - Mesto Košice bude podľa primátora Zdenka Trebuľu hľadať prostriedky na zabezpečenie vykurovacej sezóny na košickom rómskom sídlisku Luník IX. Bez spolupráce s nájomníkmi a samosprávou to však nebude možné.

Trebuľa včera po stretnutí so splnomocnenkyňou vlády pre rómsku problematiku Klárou Orgovánovou uviedol, že na sídlisku urobia kontrolu v bytoch, kde chýbajú radiátory a tam, kde to bude možné, ich opätovne namontujú. Z bytov totiž po minulej vykurovacej sezóne zmizli stovky radiátorov, ktoré nájomníci predali do zberných surovín a stávalo sa tiež, že vypúšťali aj horúcu vodu z radiátorov, čo spôsobilo dodávateľom škody a problémy vo vykurovacom systéme.

"My sa pokúsime z našej strany urobiť určité opatrenia, aby sa tam teplo dostalo, ale otázka znie, čo urobí samospráva, aby sa za teplo aj platilo," zdôraznil primátor. Informoval, že už 200 rómskych rodín z celkových približne 650 bytov platí za byty zo sociálnych dávok prostredníctvom osobitnému príjemcu. V tejto súvislosti apeloval aj na vládu, aby sa zaoberala problémom, pretože samosprávy na riešenie neplatičov v sociálnej núdzi nemajú prostriedky.

Orgovánová ocenila doterajšie aktivity a zámery mesta pri riešení sociálneho bývania Rómov, menej je spokojná s prácou miestnej samosprávy na Luníku IX. Jedno z perspektívnych riešení vidí aj vo vyselektovaní do osobitných bytových domov tých nájomníkov, ktorí platia, a nemôžu mať teplo a teplú vodu, pretože ostatní tak nerobia.

Dlh na nájomnom na Luníku IX spolu s penále dosiahol pol miliardy korún. Len na obnovenie dodávok pitnej vody uvoľnil Magistrát mesta Košíc 3,5 milióna korún. Starosta mestskej časti Ladislav Šaňa vidí riešenie vo vynulovaní dlhu. Existujú totiž obavy, že by si mohli nájomníci v zime montovať v bytoch vykurovacie telesá na tuhé palivo.

Orgovánová sa na sídlisku informovala aj o činnosť rómskej poriadkovej služby, na ktorú jej úrad prispel v tomto roku prispel sumou 750 tisíc korún a mieni aktivitu podporiť aj v budúcom roku. Úrad prispel finančne aj na vybudovanie práčovne na sídlisku. Tá je pred dokončením a rómske rodiny, ktoré nemajú teplú vodu a práčku, si tam budú oprať bielizeň a sprchovať sa.

O podmienky bývania Rómov sa Orgovánová zaujímala aj v okrese Košice-okolie. V Kecerovciach hľadá samospráva spôsob, ako zlegalizovať nelegálne rómske stavby, v Ïurkove je hotový šesťbytový dom, samospráva však potrebuje peniaze na dokončenie čistiarne odpadových vôd.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/