(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V košickej Fakultnej nemocnici sa po trinástich narodili opäť štvorčatá
@ Aktuálne -> Medicína     Sep 20 2005 - 21:31 GMT
Košice 20. septembra (TASR) - Po trinástich rokoch v košickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou priviedli na svet opäť štvorčatá.

"Narodili sa štyri detičky v hmotnosti od 1150 do 1470 gramov - jedno dievčatko Zuzka a traja chlapci Braňo, Kubko a Maťko," informoval na dnešnom brífingu prednosta 1. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UPJŠ a FN Louisa Pasteura v Košiciach Vladimír Kraus. Novorodenci prišli na svet cisárskym rezom 16. septembra.

Táto gravidita je zaujímavá tým, že na rozdiel od väčšiny mnohopočetných tehotenstiev nebola dôsledkom intenzívnej liečby ženskej neplodnosti, ale vznikla spontánne. Prirodzený výskyt štvorčiat je pritom unikátny. Matematicky vyjadrené je to 1 : 80 na tretiu, čo predstavuje jednu rodičku na 512 000 pôrodov.

Rodičmi sú 22-ročná Košičanka Katarína a jej 24-ročný manžel Branislav Beregszásziovci. Príchod početného potomstva ich potešil ale zároveň prinútil intenzívne hľadať byt, pretože žijú spoločne v trojizbovom byte s rodičmi a sestrou.

Podľa prednostu Kliniky neonatológie LF UPJŠ a FNsP Petra Krcha mnohopočetné tehotenstvá sú komplikované najmä tým, že sa nedá vopred predpokladať aké závažné problémy môžu mať novorodenci. Paradoxne v adaptačnom období sa najlepšie správalo dievčatko, ktoré malo najnižšiu pôrodnú hmotnosť. Chlapci boli na tom o čosi horšie, no u žiadneho z novorodencov nezistili žiadnu vrodenú vývinovú chybu. Všetky deti už dostávajú materské mlieko.

Definitívne hodnotenie klinického stavu štvorčiat bude podľa Krcha možné urobiť až keď budú mať asi šesť týždňov, pričom na neonatologickej klinike ostanú minimálne dva mesiace. Matku tam prijmú tiež.

Posledné roky sú podľa lekárov spojené so zvýšeným výskytom mnohopočetných gravidít, čo súvisí s liečbou sterility. Vlani sa na 1. gynekologicko-pôrodníckej klinike v Košiciach narodilo 27 dvojčiat a jedny trojčatá. Od začiatku tohto roka tam prišlo na svet 14 dvojčiat a v troch prípadoch trojčatá.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/