(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
RIS pripravuje ústavnú sťažnosť na uznesenie MZ v Košiciach z roku 1995
@ Aktuálne -> Verejná správa     Sep 22 2005 - 17:29 GMT
Košice 22. septembra (TASR) - Ústavnú sťažnosť s požiadavkou zrušiť uznesenie košického Mestského zastupiteľstva č. 55 z roku 1995 pripravuje na Ústavný súd SR Rómska iniciatíva Slovenska (RIS).

Uznesením, ktoré podpísal vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster, začala samospráva riešiť bývanie pre neplatičov, bezdomovcov a neprispôsobivých občanov ich sťahovaním na košické sídlisko Luník IX. "Mestské zastupiteľstvo uznesením bezpríkladne zhoršilo životné podmienky tunajších obyvateľov, a tým, že sem sťahuje rôznych neplatičov, len zväčšuje marazmus na sídlisku," uviedol na tlačovej konferencii predseda RIS Alexander Patkoló. Podľa jeho názoru je uznesenie rasistické a jeho dôsledkom je segregácia Rómov a budovanie rómskeho geta na Luníku IX.

Podľa starostu Luníka IX Ladislava Šaňu bývalo na sídlisku pred rokom 1989 približne 1500 nájomníkov, medzi ktorými boli aj Nerómovia. Dnes tam žije už takmer 6000 Rómov a ich rodiny kvôli sociálnej situácii nestačia platiť nájomné, vodu a energie. "Upozorňoval som ako vtedajší poslanec miestneho zastupiteľstva na možné dôsledky uznesenia. Vtedajší starosta Alexander Weber mal k nemu vyhlásiť referendu, ale neurobil tak," povedal Šaňa.

Dlhy na nájomnom na Luníku IX neustále rastú a dosiahli už pol miliardy korún. Ohrozené sú kvôli nim aj dodávky tepla v blížiacej sa vykurovacej sezóne.

"Podanie na ústavný súd je legitímnym právom každého subjektu," uviedla k zámeru RIS hovorkyňa Magistrátu mesta Košice Zuzana Bobriková s tým, že samospráva počká na verdikt súd.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/