(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ahákom programu medzinárodnej prehliadky historickej hudby bude svetoznámy organista

Ars Antiqua Europae 2005 v Dóme sv. Alžbety a v Dome umenia
@ Kultúra -> Podujatia     Sep 28 2005 - 13:35 GMT

/ Krajské osvetové stredisko v Košiciach – tlačová správa/ -- Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a Krajské osvetové stredisko v Košiciach pozývajú milovníkov hudby a dejín na IV. ročník medzinárodnej prehliadky historickej hudby európskych regiónov ARS ANTIQUA EUROPAE 2005. Podujatie sa koná pod záštitou RNDr. Rudolfa Bauera, predsedu KSK a uskutoční sa v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Priaznivci umenia si tak v Košiciach prídu na svoje v sobotu 1. októbra 2005, na ďalších miestach v rámci košického kraja bude program prebiehať od 30. septembra do 3. októbra.

Sobota je zároveň i Medzinárodným dňom hudby, preto program svojou neopakovateľnou atmosférou dvojnásobne vzdá hold tomuto nádhernému druhu umeleckého prejavu.

ahákom podujatia bude o 9.30 organový koncert svetoznámeho umelca Jaroslava Tùmu /ČR v Dóme sv. Alžbety. Po jeho veľkolepom vystúpení poskytne o 10.30 PhDr. Mária Smoláková, CSc. odborný výklad spojený s prehliadkou tejto národnej kultúrnej pamiatky. O 12.00 dopoludnie plné hodnotných kultúrnych zážitkov zavàši v priestoroch Domu umenia Jaroslav Tùma /ČR prednáškou na tému „Kreatívne dialógy – organová improvizácia“.

Organista, cimbalista a hráč na klavichord, improvizátor, skladateľ a pedagóg Jaroslav Tùma sa narodil v Prahe (1956). Tu tiež absolvoval konzervatórium a Akadémiu múzických umení u profesorov Milana Šlechtu a Zuzany Rùžičkovej. Už počas štúdií získal množstvo ocenení v medzinárodných súťažiach, napríklad za organovú interpretáciu v Linci, v Prahe, v Lipsku. Zúčastnil sa mnohých festivalov (Pražská jar, Internationale Orgelwoche Nuernberg, Musikfestspiele Dresden, Flanderský festival). Zvíťazil v improvizačných súťažiach v Norimberku (1980) a v Haarleme (1986). Od roku 1990 vyučuje na pražskej AMU. Rád koncertuje na pôvodných historických nástrojoch či ich kópiách. Vo svojich recitáloch ale tiež pravidelne uvádza hudbu 20. storočia. Jeho cestovateľský denník obsahuje názvy väčšiny štátov Európy. Koncertoval i v Spojených štátoch amerických, v Japonsku a Singapure. V Prahe v rokoch 1990 až 1993 súborne predviedol celé Bachove organové dielo, za čo mu bola udelená Výročná cena Nadácie českého hudobného fondu. Nahráva pre rozhlas, televíziu a mnohé hudobné vydavateľstvá. V popredí pozornosti Jaroslava Tùmu stoja tiež aktivity týkajúce sa historických organov, ich reštaurovania, zvukovej dokumentácie a pod. Pre Českú televíziu natočil a komentoval jedenásťdielny seriál o historických organoch v Čechách.

Nenechajte si počas sobotného dopoludnia ujsť zážitok z organového majstrovstva v podaní jedinečného muzikanta Jaroslava Tùmu, využite možnosť dozvedieť sa čosi viac o Dóme sv. Alžbety a vychutnajte si prednášku na tému organovej improvizácie. Gemerské osvetové stredisko v Rožňave a Krajské osvetové stredisko v Košiciach Vás srdečne pozývajú.

Andrea NITKULINCOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/