(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zostavovateľmi unikátnej monografie o medicínskej lymfológi sú slovenskí vedci
@ Aktuálne -> Medicína     Sep 30 2005 - 20:00 GMT
Košice 30. septembra (TASR) - Na Slovensku vyšla v týchto dňoch unikátna medzinárodná vedecká monografia. Z pohľadu komplexného spracovania problematiky lymfológie zatiaľ nemá v svetových reláciách konkurenciu.

Rozsiahle kolektívne dielo sumarizuje najnovšie vedecké výskumy popredných odborníkov z medicínskej oblasti viacerých krajín EÚ a USA. Vzhľadom na aktuálnosť vplyvu životného prostredia na lymfatický systém a následne na nádorové ochorenia ľudí i zvierat ju možno považovať za významný počin.

"Ide o knihu, ktorá je svojím charakterom a obsahom unikátna v svetovej odbornej vedeckej literatúre, pretože ako prvá v takejto podobe zhàňa všetky najnovšie poznatky práve z lymfológie, čiže o fymfatickom systéme. Svojím charakterom je to kniha priekopnícka, pretože doteraz nikto nespracoval lymfatický systém v takom ponímaní a prevedení ako v tejto vedeckej monografii," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi jeden z dvoch zostavovateľov publikácie profesor František Lešník. Pripomenul, že lymfatický systém je charakteristický tým, že pôsobí predovšetkým ako imunologická bariéra, chrániaca organizmus pred vstupom rôznych choroboplodných zárodkov. Jednotlivé lymfatické uzliny sa snažia vychytávať, filtrovať obsah krvného a lymfatického riečišťa, a tým uľahčovať organizmu boj proti choroboplodným zárodkom.

"Kniha je určená pre pregraduálne a postgraduálne štúdium humánnych a veterinárnych lekárov a prírodovedcov. Participovalo na nej 73 spoluautorov, z toho 49 slovenských, 14 z Čiech a 10 z ďalších ôsmich krajín. Z toho bolo 44 veterinárnych lekárov, 24 humánnych, piati prírodovedci. Celkovo sa na nej podieľalo 28 univerzitných profesorov," spresnil druhý zo zostavovateľov profesor Ján Danko.

Obaja autori zdôraznili, že hoci je lymfatický systém v medicínskej praxi dosiaľ v tieni kardiovaskulárnemu systému, je mimoriadne významný. Lymfatické cievy majú totiž najužší kontakt s medzibunkovým priestorom a zabezpečujú výživu buniek i transport pre organizmus toxických produktov.

Kniha vznikla tri roky a má ambíciu stať sa súčasťou nielen profesionálnej práce lekárov, ale aj súčasťou všeobecného záujmu o rozvoj výskumu rakoviny. Už o 15 dní ju knižné vydavateľstvo Hajko&Hajková bude prezentovať na medzinárodnom knižnom veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/