(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na východné Slovensko príde v budúcnosti viac maďarskej kultúry
@ Kultúra -> Podujatia     Oct 05 2005 - 08:48 GMT
(TASR) - To najlepšie z maďarskej kultúry uvidia v Košiciach záujemcovia od 6. do 16. novembra počas Dní maďarskej kultúry. Informoval o tom dnes v metropole východu nový riaditeľ bratislavského Kultúrneho inštitútu Maďarskej republiky (KIMR) Péter Krasztev, ktorý chce z Košíc popri Bratislave urobiť druhé centrum maďarskej kultúry.

V košickom Dome umenia vystúpi Symfonický orchester Maďarského rozhlasu, v kine Čas bude prehliadka tohtoročných najúspešnejších maďarských filmov a špičku maďarského džezu predstaví László Dés so skupinou. Košičania budú môcť diskutovať aj s významným predstaviteľom súčasnej maďarskej literatúry Péterom Nádasom, uvidia pozoruhodnú súkromnú zbierku maďarskej výtvarnej moderny, či choreografický večer Attilu Kuna.

Krasztev chce preskúmať v meste i širšom regióne, o ktoré kultúrne žánre je najväčší záujem. Aj keď KIMR bude mať v budúcom roku na programy o 40 percent menej peňazí zo štátnych zdrojov, bude viac spolupracovať s nadáciami a fondmi, povedal Krasztev. Pomáhať chce aj v rozvoji spolupráce medzi slovenským a maďarskými vysokými školami.

Nový riaditeľ KIMR pochádza z akademického prostredia. Vyštudoval literárnu históriu, prednášal na maďarských univerzitách a zaoberal sa aj kultúrnou antropológiou.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/