(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
České centrum na Slovensku má nové sídlo v Košiciach
@ Aktuálne -> Rôzne     Oct 05 2005 - 15:50 GMT
(TASR) - Novým sídlom Českého centra (ČC) na Slovensku sú od dnešného dňa Košice. V Bratislave ostáva jeho detašované pracovisko.

O založení tejto inštitúcie v metropole východného Slovenska sa diskutovalo najmä medzi početnou českou komunitou už od 90. rokov minulého storočia. Ako uviedla dnes na tlačovej konferencii jeho riaditeľka Stanislava Wanatowiczová vhodným momentom bolo zatvorenie Generálneho konzulát (GK) ČR v Košiciach v máji tohto roku. "Celkom logicky a prirodzene sa ukázalo, že nástupníckou organizáciou by v prostredí východného Slovenska mohlo byť ČC, a tak sme tu," povedala Wanatowiczová pre TASR. Podľa jej názoru nová inštitúcia, ktorej úlohou je šíriť dobré meno ČR v zahraničí, prispeje k pozitívnej atmosfére multikulturálnych Košíc.

ČC sídli na Rázusovej ulici v budove bývalého GK. Jeho riaditeľka osobitne zdôraznila, že nie je len pre českých krajanov ale je bezplatne prístupné pre širokú verejnosť a pripravené prijímať jej podnety a myšlienky.

V košickom ČC začína pracovať česká knižnica, kde popri beletrii a odbornej literatúre nájdu návštevníci aj českú dennú tlač a časopisy. Organizovať budú výstavy, koncerty, divadelné predstavenia a besedy, pričom spolupracovať bude centrum s kultúrnymi inštitúciami mesta a regiónu a Českým spolkom v Košiciach. Poslaním centra bude popri šírení českej kultúry a udržiavaní česko - slovenskej kultúrnej kontinuity napomáhať aj vzájomnému rozvoju obchodu a cestovného ruchu medzi SR a ČR formou takzvanej verejnej diplomacie.

V súčasnosti pracuje vo svete 19 ČC v 16 krajinách Európy a v USA.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/