(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach pripravili návrh novely zákona o meste
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 07 2005 - 09:37 GMT
(TASR) - Otvoriť diskusiu o zmene doterajšieho počtu 22 mestských častí Košíc umožňuje okrem iného novela zákona o meste, ktorú pripravila expertná skupina zriadená primátorom Zdenkom Trebuľom. Ako spoločný návrh ho majú v NR SR predložiť už na rokovanie novembrovej schôdze desiati poslanci z Košíc.

Prvému čítaniu v parlamente bude predchádzať verejná diskusia a schvaľovanie návrhu v košickom Mestskom zastupiteľstve 27. októbra, informoval dnes na tlačovej konferencii námestník primátora Eugen Čuňo.

Podľa Čuňa novelizovať zákon o Košiciach si vyžiadala hlavne právna neistota, brániaca naštartovať v meste rozvojové procesy. "Novela vytvára právne čisté prostredie a prizýva na spoluprácu okolité obce. Dáva zároveň zákon do súladu so zákonom o obecnom zriadení, kde už boli mnohé zmeny, ale zákon o Košiciach na ne nereagoval," povedal Čuňo. Podľa jeho názoru môže nová právna norma, ak prejde v parlamente, priniesť aj úspory vo výkone verejnej správy, ktorá si ročne vyžaduje v Košiciach náklady 555 miliónov korún.

Odborným garantom pri príprave novely bol ústavný právnik Ladislav Orosz. Ten za najdôležitejšiu v návrhu označil skutočnosť, že "odstraňuje ústavné otázniky, ktoré vyvoláva súčasná právna úprava a prax". Spresnil, že hlavne o nie celkom jasné právne vymedzenie postavenia mestských častí, spôsob voľby ich zástupcov do mestského zastupiteľstva a prax pri prenose úloh miestnej štátnej správy z mesta na mestské časti prostredníctvom štatútu.

K možnosti znížiť počet mestských časti Orosz pripomenul, že prijať takéto uznesenie môže Mestské zastupiteľstvo, ale v konečnom dôsledku o ňom rozhodnú občania mestskej časti v referende.

Novela zákona o Košiciach ráta aj so znížením počtu poslancov z terajších 80 na 50 a ďalšou novinkou je inštitút pričlenených obcí, ktorý ba sa mohol týkať 25 okolitých samospráv.

Súčasný zákon o Košiciach schválil parlament v októbri 1990 a počas bezmála 15-ročnej existencie bol tri razy novelizovaný.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/