(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zamestnanci úradu práce v Michalovciach sa nezákonne obohatili o 1,5 mil. Sk
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 12 2005 - 15:12 GMT
(TASR) - Falšovaním dokladov v rámci nástrojov aktívnej politiky zamestnanosti zneužili traja pracovníci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach finančné prostriedky vo výške 1,5 milióna Sk. Na brífingu to dnes uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) Rudolf Sokol.

Zistenia ÚPSVAR sa opierajú o predbežné výsledky håbkovej kontroly, ktorú v Michalovciach začali pred 2 týždňami. Zamestnanci spomínaného úradu zneužívali vo svoj prospech náhrady cestovného a diét, na ktoré mali nárok nezamestnaní v prípade, ak si našli prácu vzdialenú viac ako 30 kilometrov (km) od miesta bydliska, a to v maximálnej výške 1 500 Sk. Tieto peniaze si posielali na svoje účty.

"Po prvý raz bolo zistené, že dochádza k falšovaniu dokladov aj v rámci aktívnej politiky zamestnanosti," konštatoval Sokol. Z doterajších kontrol podľa neho vyplynula podobná nekalá činnosť iba v rámci sociálnych vecí, a to na úradoch práce v Galante, Lučenci a Banskej Štiavnici.

V Michalovciach išlo podľa Sokola o organizovanú skupinu 3 zamestnancov z ekonomického odboru a odboru zamestnanosti. Kontrola na tomto úrade sa zameriava na obdobie od roku 2002. "Výsledky nám dokazujú, že možno aj predtým k takýmto nekalým činnostiam dochádzalo," naznačil Sokol.

Dotknutí zamestnanci sú podľa neho zamestnaní na úrade práce v systéme služieb zamestnanosti asi 15 rokov. Boli daní mimo činnú štátu službu, pričom dvaja už dali výpoveď a jeden je stále zamestnancom úradu. "Po zistení sme skutočnosti oznámili orgánom činným v trestnom konaní. Súčasný riaditeľ úradu v Michalovciach potvrdil, že išlo o falšovanie jeho podpisu," pokračoval Sokol. V rámci kontroly podľa neho treba preveriť viac ako 7 500 dokladov. "Verím, že to stihneme do konca tohto mesiaca," odhadol.

Podľa riaditeľa Odboru kontroly ÚPSVAR Petra Horňáka došlo v Michalovciach ešte k jednému prípadu. "Je tam jedna dohoda z roku 2003, ktorá bola uhradená v roku 2004 dvoma faktúrami v čiastke 184 000 Sk," konkretizoval Horňák. Zároveň dodal, že aj v tomto prípade išlo o falšovanie dokladov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/