(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Špeciálny súd odsúdil bývalého košického úradníka na peňažný trest 30 tisíc Sk
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 19 2005 - 09:24 GMT
(TASR) - Na peňažný trest 30 tisíc korún odsúdil dnes senát Špeciálneho súdu 58-ročného Stanislava L., bývalého zamestnanca úradu Mestskej časti Košice - Juh. V prípade, že ho bude úmyselne mariť, náhradným trestom sú dva mesiace straty slobody. Úradníka uznal vinným zo spáchania trestného činu bratia úplatku a inej nenáležitej výhody.

Špeciálny prokurátor obžaloval Stanislava L., za to, že ako samostatný odborný referent spomínaného úradu žiadal vlani v auguste od predstaviteľa istej košickej firmy úplatok 9 tisíc korún. Sľúbil za to vypracovať kladné stanovisko na vybudovanie drobnej stavby, plynovej prípojky pre tri spoločnosti. Od každej žiadal po tritisíc korún. Peniaze mu zástupca jednej z firiem, krátkodobo spolupracujúci s policajtmi ako agent, odovzdal 6. septembra. Hneď po prevzatí úplatku Stanislava L. zadržala polícia.

Prokurátor žiadal preňho nepodmienečný trest na dolnej hranici rozmedzia, ktoré je od troch do osem rokov. Podľa neho sa mal trestného činu dopustiť ako verejný činiteľ. Obhajca mal iný návrh, pretože úradník síce vypracovával posudky, ale právoplatné boli až po ich podpísaní jeho nadriadenými, vrátane starostu. Poukázal aj na to, že jeho klient nebol súdne trestaný, od začiatku je nezamestnaný. Navrhol iba výchovný peňažný trest, pričom mu súd podľa rovnakého paragrafu mohol uložiť aj nepodmienečný od jedného do piatich rokov.

Súd zohľadnil, že Stanislav L. sa k spáchaniu trestného činu priznal a oľutoval ho. Rozsudok nie je právoplatný, odsúdený sa síce odvolania vzdal, ale prokurátor si ho nechal doručiť a o prípadnom odvolaní sa rozhodne neskôr.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/