(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Robotnícku stranu ROSA nezaregistrovali do regionálnych volieb v KSK
@ Aktuálne -> Verejná správa     Oct 21 2005 - 09:43 GMT
(TASR) - Robotnícku stranu ROSA nezaregistrovala do regionálnych volieb na dnešnom prvom rokovaní volebná komisie Košického samosprávneho kraja.

Podľa zapisovateľky Márie Bartkovej príčinou bolo, že ROSA už figuruje v zozname politických strán s poznámkou "v likvidácii". Bola totiž medzi takmer 90 politickými subjektmi, ktoré si k 30. septembru nesplnili povinnosť a nedoručili Ministerstvu vnútra SR vyhlásenie o sídle strany a ďalšie potrebné náležitosti. Podľa zákona o politických stranách môže takýto subjekt vyvíjať už len činnosť, spojenú s vlastnou likvidáciou.

Splnomocnenec nezaregistrovanej strany Štefan Varga vyhlásil, že sa proti rozhodnutiu komisie odvolajú na súd.
ROSA má na podanie odvolania 24 hodín, čiže musí tak urobiť do piatka 16.20 h. Do rozhodnutia súdu však platí súčasný stav, čo znamená že strana zatiaľ figuruje v počtoch kandidátov na poslancov v štyroch obvodoch a svoju kandidátku - Katarínu Skurkovú - má aj na predsedníčku VÚC.

Ak súd v prípade ROSA potvrdí rozhodnutie komisie, bude mať KSK deväť kandidátov na predsedu, z toho tri ženy. Nominovali ich tri koalície - KDH-OKS, SDKÚ-DS-SZS-¼S HZDS, Smer SD-HZD a šesť politických strán.

Kandidačné listiny na poslancov regionálneho zastupiteľstva odovzdali (spolu s ROSA) zástupcovia 23 politických strán. Koalície vytvorili KDH-OKS, SDKÚ-DS-SZS a Smer SD-HZD. S politickými nominantmi sa bude o priazeň voličov uchádzať aj 89 nezávislých kandidátov. Celkovo má v Košickom vyššom územnom celku záujem stať sa regionálnym poslancom 567 uchádzačov.

V prvých regionálnych voľbách v roku 2001 sa o poslaneckú stoličku v Košickom kraji uchádzalo 576 kandidátov, o post predsedu 24 kandidátov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/