(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Platiaci nájomníci na košickom Luniku IX dostávajú elektricke ohrievače
@ Aktuálne -> Rôzne     Oct 31 2005 - 14:30 GMT
(TASR) - Elektrické ohrievače si dnes mohli vyzdvihnúť od správcu bytového fondu platiaci nájomníci na prevažne rómskom sídlisku Lunik IX, kde už druhú vykurovaciu sezónu nefunguje ústredné kúrenie.

Poverená riaditeľka Bytového podniku mesta Košice Božena Stanková upozornila, že náhradné vykurovacie konvertory dostanú len nájomníci, ktorí majú vyrovnané dlhy u dodávateľa elektriny. Z celkových takmer 700 bytov na Luniku IX evidujú totiž len 17 platiacich rodín. Už v piatok vydal bytový podnik ohrievače pre prvé štyri rodiny na Hrebendovej a Podjavorinskej ulici. Stanková uniformovala, že náhradné vykurovacie zdroje na elektrinu môžu zabezpečiť pre všetky byty, ale iba v prípade, ak si vyrovnajú podlžnosti. Podľa nej to bude lacnejšie, ako sprevádzkovať kúrenie, ktoré je v dezolátnom stave.

Dlh na nájomnom a ďalších službách spojených s bývaním narástol na Luniku IX na stovky miliónov korún. Okrem neho je príčinou odstávky vykurovacieho systému aj skutočnosť, že istá časť z celkových približne 2800 radiátorov chýba a rómski nájomníci ich buď predali, odpojili alebo poškodili, pretože používali teplú vodu na iné účely. Podľa Stankovej by BPMK potreboval na rekonštrukciu celého systému 17,5 milióna korún a ďalších takmer 8 miliónov korún ročne musí platiť dodávateľom za teplo.
Nájomníci "vyrobili" mnohomiliónový dlh aj napriek tomu, že nejde o bezpríjmové či nízkopríjmové skupiny. Podľa prieskumu, ktorý urobila vlani samospráva Lunika 9, žijú tam rodiny ktoré majú príjem aj na úrovni 11 000 - 15 000 korún. "Ako k tomu prídu tí košickí dôchodcovia, ktorí si dokážu hradiť záväzky aj z päť či šesťtisícových dôchodkov," dodala Stanková.
Obavy z rôznych pokútnych zdrojov vykurovania na Luniku IX majú košickí hasiči. Minulý týždeň už likvidovali jeden požiar, pri ktorom zomrelo štorročné dievča.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/