(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Božská komédia: Sára & Jan Saudek
@ Kultúra -> Výstavy     Jul 19 2002 - 15:54 GMT
12. 7. – 9. 9. 2002

Východoslovenská galéria, expozícia na Hlavnej ulici č. 27

Po deviatich rokoch majú Košice možnosť opäť prežiť významnú udalosť v oblasti svetovej výtvarnej fotografie – výstavy Sáry a Jana Saudkovcov.

Výstavu na Slovensko priniesli Galéria Michalský dvor a Galéria Velvet z Prievidze. Asi dve tretiny z výstavy tvoria známe publikované diela, ostatné boli dosiaľ nepublikované.

K výstave sú pripravené tri druhy posterov v limitovanom množstve /Deep devotion, New York – New York, Tango/, podpísaných Janom Saudkom.

Jan Saudek je fotograf s úžasným výtvarným cítením. Sám tvrdí, že fotografia poskytuje priestor, kde je dovolené všetko. A to mu vyhovuje, posúva jeho tvorbu do neopakovateľných, i keď podľa niektorých puritánov do kontroverzných rozmerov.

Ako Jan Saudek fotografuje, tak aj žije. Dôkazom toho je aj jedna z jeho odpovedí na otázku, ako sa má:
„Pøipouštím, že skvěle. Jsem zdráv, nejsem chud, mám rozkošnou pøítelkyni číslo 1., 2., 3., 4., 5., 6., mám několik bytù… Mám veškeré dùvody bezezbytku proto, abych byl šťasten. Že osobně nejsem šťasten, to už je jiná věc, ale mám veškeré dùvody proto, abych byl velmi, velmi, velmi šťasten.
Šťasten nejsem. Teď tøeba je mi dobøe, když vypiji několik lahví vína, tak jsem velmi šťasten, ale to zase létám bez obuvi, takže jsem poněkud nepøístupný pro masmédia, jako je tøeba Svět Namodro…
Mám okamžiky, kdy jsem velmi šťasten a mám dojem, že pocit štěstí se velmi podobá orgasmu, který je samozøejmě závratně krásný, ale bohužel zapomenutelný, ale není možno ho prodlužovat. Okamžik štěstí prostě, stejně jako klimax, netrvá pøíliš dlouho. Ale mám jej občas a jsem šťasten.“


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/