(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Začali Dni francúzskej kultúry v Košiciach
@ Kultúra -> Výstavy     Apr 09 2002 - 20:53 GMT
Živé kamene a Mathé

Na pondelňajšom slávnostnom otvorení druhého ročníka Dní francúzskej kultúry v Košiciach, ktoré sa konalo vo Východoslovenskej galérii, boli samozrejme privítaní všetci predstavitelia a organizátori podujatia. Na konci sály však nenápadne stál ešte jeden, pre Košice veľmi významný človek. Ján Mathé. Akademický sochár, ktorého diela zdobia z času na čas nielen košické galérie, ale i parky mesta a samozrejme i okolia. Že jeho tvorba je úžasná, si všimli aj francúzski predstavitelia podujatia. A výstavu, ktorá zahájila Dni francúzskej kultúry, venovali práve jemu. Ján Mathé, resp. jeho dielo "Plod života V." sa na túto výstavu dostalo vlastne vďaka fotografovi Pavolovi Duchyňovi, jedného z vystavujúcich. Tento mladý muž už dlhší čas navštevuje pána Mathého v jeho ateliéri a je unesený jeho dielami, za ktorými sa skrýva okrem iného aj neskutočná pokora voči všetkému živému. Tá sa naplno prejavila, keď mladučký Duchyňa - ktorý mimochodom vystavuje v galérii svoje fotografie - presviedčal pána Mathého, aby priniesol viac svojich sôch. Ján Mathé jednoznačne odmietol. A tak v popredí Duchyňových fotografií sa nenápadne týči jediná socha jedného významného umelca - Jána Mathého. Jeho dielo sem patrí aj preto, lebo spomínaná výstava nesie názov "Živé kamene".

Okrem spomínaných diel /Mathého a Duchyňu/ zahrňuje výstava tvorbu ďalších dvanástich francúzskych a slovenských umelcov. "Ide o študentov Akadémie výtvarných umení v Paríži a Fakulty úžitkového umenia Technickej univerzity v Košiciach ", priblížil nám ostatné diela Gabriel Kunhálmy, prezident Franúzskej aliancie v Košiciach. "Nájdete medzi nimi aj dospelých umelcov ako je napríklad Lukáš Zozulák. Ich práce boli vytvorené pre túto výstavu. Nájdete tu maľovanie na kameň, kameň v rôznych kompozíciách, v architektúre, na fotografiách...",. Ïalej nás zaujímalo, čím sa tento druhý ročník Dní francúzskej kultúry líši od prvého. "Keďže sa záujem o francúzsku kultúru v Košiciach potvrdil na prvom ročníku, rozhodli sme sa tento druhý predåžiť a priblížiť francúzske umenie v širšej palete. Je obohatený o literárno-hudobný večer, ktorý sme pripravili na piatok 6. apríla. Vo Východoslovneskej galérii si vypočujete čítanie z diel Anatole le Braz: "Legenda smrti". Na klavíri zahrá študentka košického Konzervatória Klaudia Debreová. Zaujímavosťou možno je, že filmy, ktoré Košičania uvidia a počujú /vo francúzskom jazyku/ sú prezentované aj v Bratislave v rácmi Mesiaca francúzskej kultúry a francúzskej kinematografie." Ponuka Dní francúzskej kultúry je naozaj bohatá /bližšie informácie sú už na našej stránke uvedené/ a potrvá do 11. apríla. Spomínaná výstava do 29. apríla.

¼udmila Paňáková
Foto: Karol Hatala
4. apríl 2001


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/