(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach dali do užívania novú mimoúrovňovú križovatku Prešovská-Sečovská
@ Aktuálne -> Doprava     Nov 21 2005 - 18:23 GMT
(TASR) - Po trojročnej výstavbe odovzdali dnes v Košiciach do užívania jednu z najvýznamnejších dopravných stavieb v meste - 2. etapu rekonštrukcie križovatky Prešovská - Sečovská.

Na podujatí sa zúčastnili predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Pavol Prokopovič, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Dušan Faktor a ďalší hostia.

Podľa premiéra Dzurindu aj táto stavba dokazuje, aký význam pripisuje vláda SR Košiciam ako druhému najväčšiemu mestu Slovenska. "Košice pútajú našu pozornosť a nesmierne nám záleží na tom, aby sa regionálne rozdiely znižovali. Myslím si, že aj keď tých nástrojov je viac, podpora dopravnej infraštruktúry je jedným z nich," povedal premiér. Spolu s ministrom Prokopovičom ocenili skutočnosť, že stavbu dodávatelia odovzdali v termíne, vo výbornej kvalite a čo osobitne zdôraznili - za pevné ceny dohodnuté pri podpisovaní kontraktu. Stavbu s rozpočtovými nákladmi 830 miliónov Sk, ktoré išli zo štátneho rozpočtu, tvorí 51 stavebných objektov - okrem iného dva nové mosty cez rieku Hornád dlhé 153 a 143 metrov, takmer štyri kilometre nových ciest, protihlukové steny a oporné múry. Investorom bola NDS a realizátorom združenie košických akciových spoločností Inžinierske stavby a Eurovia - Cesty.

Stavba rieši mimoúrovňové križovanie dvoch ciest medzinárodného významu - I/68 a I/5O, ktoré bolo doteraz zdrojom častých a ťažkých dopravných nehôd, cestujúcim spôsobovalo časové i finančné straty a poškodzovalo životné prostredie. Nová mimoúrovňová križovatka zabezpečí obchvat Košíc, plynulú premávku bez čakania a zníži exhaláty, hluk a prašnosť. Vytvorí podmienky na napojenie na diaľničnú sieť a rýchlostné komunikácie SR a dotvorí základný komunikačný systém mesta. Dopravným a stavebno-technickým riešením bude vyhovovať požiadavkám dopravy najmenej do roku 2020 a bude tvoriť jeden z najdôležitejších článkov východného diaľničného privádzača na diaľnicu D1.

Na jar budúceho roku má začať tretia etapa rekonštrukcie križovatky smerom na Prešov s rozpočtovými nákladmi približne 550 miliónov Sk.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/