(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach posvätili základný kameň prvého hospicu v meste i v kraji
@ Aktuálne -> Región     Nov 25 2005 - 17:00 GMT
(TASR) - Základný kameň prvého košického hospicu posvätili vo Vysokošpecializovanom odbornom ústave geriatrickom sv. Lukáša v Košiciach.

Hospic bude zároveň prvým v Košickom kraji, pričom prvých šesť lôžok na siedmom poschodí ústavu by malo byť k dispozícii už v prvom štvrťroku budúceho roka.

"Situácia v zdravotnej a sociálnej starostlivosti o starých ľudí je v Košickom kraji taká, že keby táto budova mala desať poschodí, určite by to bolo málo a možno by bolo lepšie, keby tu stál mrakodrap," poznamenal na margo skutočných potrieb riaditeľ ústavu Peter Pavlov.

Každá z izieb hospicu bude jednolôžková, vybavená samostatným sociálnym zariadením. Do budúcna je plánované rozšírenie hospicu o ďalších 10 až 15 lôžok na šiestom poschodí. Rozhodujúce však bude pochopenie zdravotných poisťovní a ich ochota podpísať zmluvy s hospicom. Zatiaľ sa tak nestalo.

Plánované náklady na 1. etapu rekonštrukcie predstavujú 2,2 milióna Sk, zariadenie interiéru by malo stáť asi jeden milión korún. Prostriedky pochádzajú z vlastných zdrojov ústavu ktorý sa vlani, na základe transformačného návrhu Arcidiecéznej charity Košice, zmenil na neziskovú organizáciu.

V hospici budú gros personálu tvoriť sestričky rehole Božského Vykupiteľa, ktoré sa budú o klientov starať spolu s civilnými zamestnancami. Vítaní budú aj dobrovoľníci. Ústav zatiaľ čakateľov na hospicovú starostlivosť neeviduje, má však zoznam čakateľov pre oddelenie dlhodobo chorých. Hlavnou indikáciou prijatia do hospicu bude zdravotný stav. Budú to pacienti bez obmedzenia veku, ktorí dlhodobo trpia nevyliečiteľnou chorobou a sú v terminálnom štádiu.

Hospicová služba je v metropole východného Slovenska už dlhé roky veľmi žiadanou. Preto prvé lôžka budú najmä pre obyvateľov Košíc a okolia. Pre porovnanie, v Prešovskom kraji sú dva hospice s kapacitou 45 lôžok. Všetky tri hospice spravuje katolícka charita.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/