(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mazák: Stiahnutie návrhu nezbavuje ÚS abstraktnej kontroly ústavnosti
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 01 2005 - 16:49 GMT
(TASR) - Ústavný súd SR sa mal na dnešnom verejnom rokovaní pléna zaoberať návrhom skupiny poslancov NR SR na preskúmanie súladu ustanovenia paragrafu 187 ods. 1 Trestného poriadku (TP) s Ústavou SR, Listinou základných práv a slobôd a Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Navrhovatelia však oznámili, že svoj návrh, ktorý podali ešte v júni 2002, berú v celom rozsahu späť. Argumentovali faktom, že v dôsledku prijatia novely TP došlo k odstráneniu neústavného stavu.

Národná rada SR, ako odporca v kauze, však trvala na ústnom pojednávaní. Dnes ale ospravedlnila neúčasť svojho zástupcu Jána Drgonca a rovnako aj vláda neúčasť vicepremiéra Daniela Lipšica. ÚS preto pojednávanie odročil.

Predseda ÚS Ján Mazák pred novinármi spresnil, že stiahnutie návrhu nezbavuje súd povinnosti prejednať ho a rozhodnúť vo veci samej. "Je to abstraktná kontrola ústavnosti, ktorej význam sa neznižuje tým, že sa nieto rozhodne rezignovať, hlavne po prijatí veci na ďalšie konanie," uviedol Mazák.

Kauzu podľa neho komplikovalo, že počas prípravy konania sa TP niekoľkokrát menil. Zmeny napokon podľa šéfa ÚS vyústili do úplného odstránenia neústavného stavu. "Navyše je prijatý nový TP, ktorý potvrdzuje odstránenie stavu, ktorý namietala skupina poslancov," dodal.

ÚS teda môže zastaviť konanie, alebo v januári 2006 napriek stiahnutiu vyhlásiť nález. "Ten má zmysel pre ochranu ústavnosti v abstraktom slova zmysle, pretože ide o konanie, ktoré sleduje súladnosť platného právneho poriadku v SR," poznamenal predseda ÚS.

Skupina 31 poslancov, ktorú zastupoval Ernest Valko, napadla v júni 2002 na ÚS vtedy bežnú prax na všeobecných súdoch. Išlo o neverejné predbežné prejednávanie obžaloby, ktoré znevýhodňovalo v porovnaní s prokuratúrou obvinených a ich obhajcov. Súčasná právna úprava už zabezpečuje tzv. rovnosť zbraní všetkých zúčastnených strán, čo podľa Mazáka možno považovať za korektný spravodlivý proces v trestnom súdnom konaní.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/