(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Počas Študentskej kvapky prišlo v Košiciach darovať krv 1107 mladých ľudí
@ Aktuálne -> Medicína     Dec 02 2005 - 09:22 GMT
(TASR) - Na Študentskej kvapke sa tento rok v Košiciach zúčastnilo 1107 študentov, z toho 490 prvodarcov. Na vyhodnotení 11. ročníka o tom dnes informovala riaditeľka Územného spolku Slovenského Červeného kríža Košice – mesto Lucia Cangárová. "Držíme si úroveň minulého roka, úžasné je pritom to, že máme takmer 500 prvodarcov. Ak si zoberieme čísla, za 11 rokov máme v evidencii 3300 mladých darcov," skonštatovala. Vysoko ocenila najmä stredoškolákov, ktorých prišlo darovať krv na transfúzne stanice 481, pričom 342 z nich prvýkrát. Z troch košických vysokých škôl prišlo darovať krv 304 študentov, prvodarcov bolo 142. S pozitívnou odozvou sa u nich stretli najmä mobilné odbery priamo na škole a v študentských domovoch.

Riaditeľka Úradu KSK Rozália Múdra ocenila fakt, že zo zapojených stredných škôl až 82 percent je v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. "Bola by som rada, keby sa činnosť našich škôl rozvíjala k humanite a to nielen v darcovstve krvi, ale aj v ostatných oblastiach zameraných na pomoc blížnemu," uviedla. Podľa vedúcej odboru školstva Úradu KSK Márie Kokardovej je zámerom regionálnej samosprávy užšie spolupracovať s SČK aj prostredníctvom koordinátorov pre zdravie a prvú pomoc.

Pamätné listy za výchovu, propagáciu a získavanie bezpríspevkových darcov krvi za posledné tri roky si dnes od predsedníčky ÚzS SČK Heleny Turisovej prevzali riaditelia ôsmich škôl. To, že študenti sa stávajú aj stálymi darcami, dokumentuje fakt, že traja dostali plakety za desať odberov.

Zablahoželať študentom prišli aj arcibiskup Košickej arcidiecézy, dlhoročný darca krvi Alojz Tkáč a rektor košickej Technickej univerzity profesor Juraj Sinay. Zástupcovia sponzorujúcich organizácií odovzdali ceny aj 19 vyžrebovaným študentom darcom, ktorí sa zapojili do tohoročnej Študentskej kvapky.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/