(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košice znížili dlh z 2,2 na 1,3 miliardy Sk aktívnym riadením dlhovej služby
@ Aktuálne -> Verejná správa     Dec 05 2005 - 15:16 GMT
(TASR) - Dlh z 2,2 miliardy na súčasných 1,3 miliardy Sk znížilo od roku 2001 mesto Košice aktívnym riadením dlhovej služby.

Samospráva v súčasnosti analyzuje a hodnotí tretiu fázu reštrukturalizácie dlhovej služby, pričom prvé poznatky naznačujú, že zvolená forma bola správna. Podľa hovorkyne Magistrátu mesta Košice Zuzany Bobrikovej sa úmerne tomu zlepšujú úverové podmienky bánk, ktoré sa v konečnom dôsledku premietli ako zníženie nákladov do rozpočtu mesta.

Hovorkyňa spresnila, že významným krokom bola koncentrácia úverov rozdrobených v 15 bankách a finančných inštitúciách do dvoch úverov – konzorcionálneho bankového úveru a úveru zo štátnych finančných aktív. Koncentrácia priniesla mestu nižšie základné úrokové sadzby. Ïalším krokom, ktorý sa premietol do zníženia úrokových marží a nákladov o 12,5 milióna Sk, bolo zníženie rizika mesta prijatím ozdravných opatrení. Mestu pomohlo aj rozdelenie úveru do korunovej a eurovej časti v roku 2004 a využitie nižšej základnej úrokovej sadzby na EUR približne o 3 % s výškou úspory 12,7 milióna Sk. Napokon celková transformácia zostávajúceho objemu úverov do EUR v roku 2005 a využitie posilnenia SKK voči EUR prinieslo mestu kurzové zisky v doposiaľ vyčíslenom objeme 40,3 milióna Sk.

Podľa Bobrikovej súčasne s týmito základnými krokmi mesto využilo aj špecifické bankové produkty, napríklad tzv. swapové, s cieľom stabilizácie úrokových nákladov, resp. získania ďalších úspor. Finálny efekt týchto operácií bude možné definitívne vyčísliť až v momente ich ukončenia, napríklad v čase transformácie slovenskej koruny do EUR v roku 2009, alebo po ukončení obdobia fixácie úrokovej sadzby, ktoré bolo s bankami dohodnuté v roku 2008.

Výsledky týchto operácií je možné však hodnotiť aj priebežne. Dosiahnuté efekty sú už v tomto období výrazné a v Košiciach očakávajú ich ďalšie zlepšenie. Podľa hovorkyne tomuto vývoju napomohli aj makroekonomické kroky uskutočnené v ostatnom období vstupom Slovenska do európskeho mechanizmu výmenných kurzov ERM II, čo sa označuje ako čakáreň na euro. Tento priaznivý makroekonomický vývoj sa pozitívne premieta aj do zníženia celkového dlhu mesta Košice, ktoré dvoma postupnými transformáciami korunového úveru do EUR dosiahlo úspory vo forme kurzového zisku približne 40 miliónov Sk. Ïalšie predpokladané posilnenie SKK/EUR môže mestu Košice priniesť úsporu približne 39 miliónov Sk.

"Z minulosti sme sa poučili v tom, že aktívne riadiť dlhovú službu vo výške 1,3 miliardy Sk sa nielen oplatí, ale je to aj nevyhnutné. Mesto Košice sa v súčasnosti zaradilo medzi významných klientov bánk hlavne rešpektovaním týchto zásad. Túto pozíciu je potrebné nielen udržať, ale aj vyťažiť z nej trvalý efekt. Výsledkom môžu byť ďalšie úspory nákladov v rozpočte mesta, využiteľné v iných oblastiach. Prioritou však zostáva zachovanie si dobrého mena mesta Košice ako dôveryhodného partnera," dodala hovorkyňa.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/