(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Maďarskí perskusionisti vystúpia na Košických Vianociach
@ Kultúra -> Koncerty     Dec 08 2005 - 16:02 GMT
(TASR) - Originálny koncert skupiny maďarskej skupiny perkusionistov bude súčasťou kultúrneho programu Košických Vianoc 2005, ktoré potrvajú do 23. decembra.

Miskolc percussion ensemble, alebo ako si v origináli po maďarsky hovoria hudobníci Miskolci ütösök, čiže miškoveckí „búchači„ (hráči na perkusie, bicie nástroje), vystúpi v nedeľu večer na bezplatnom koncerte vo Veľkej sále Historickej radnice, informovala dnes hovorkyňa Magistrátu mesta Košica Zuzana Bobriková.

Jedinečnú hudobnú skupinu založili v roku 2000 ako školskú komornú skupinu šiesti konzervatoristi, ktorí sa chceli zúčastniť na celoštátnom festivale hráčov na perkusie. Šesť rokov hrajú spolu klasickú hudbu od Bacha po Gershwina, tradičné rytmy od senegalských až po juhoamerické, skladby džezových autorov, radi upravujú a improvizujú na známe hudobné motívy. Hrajú všetko, čomu sa hovorí dobrá hudba. S obľúbenými skladbami, ktoré interpretujú na marimbe, xylofóne, zvonkohre, rytmických a bicích nástrojoch, sa im podarilo urobiť radosť obecenstvu doma aj v zahraničí. Umeleckou vedúcou Miskolc percussion ensemble je Mária Sziklai, členmi skupiny sú István Durda, Norbert Oláh, Kristóf Gulyás, András Somosvári, Balázs Pongrácz, Gábor Gombos - Vajna.

Miskolci ütösök sa postupne stali obľúbenými hosťami rôznych podujatí v meste, v župe i v regióne. Na stretnutí partnerských miest Višegrádskej štvorky v poľských Katowiciach mali možnosť vystúpiť spolu s košickou tanečnou skupinou Speedy. Náhoda chcela, že aj na koncerte v rámci Košických Vianoc ich budú dopåňať tanečnice Speedy group.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/