(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Polícia odhalila takmer 75- miliónový podvod pri výstavbe bytov v Košiciach
@ Aktuálne -> Rôzne     Dec 09 2005 - 17:29 GMT
(TASR) - Škodu vo výške viac ako 74,8 miliónov korún spôsobili štátu starosta mestskej časti Košice- Dargovských hrdinov Ladislav L. a predseda predstavenstva spoločnosti KAME-Slovakia Group Maroša M. podvodmi s faktúrami pri výstavbe 150 bytov v Košiciach.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii ich navrhol obžalovať z trestných činov podvodu a subvenčného podvodu, starostu aj z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa, za čo im hrozí trest odňatia slobody na päť až dvanásť rokov. Ladislav L. a Maroš M. sú stíhaní na slobode.

Výstavbu bytov v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov schválilo v roku 2001 miestne zastupiteľstvo. Výstavba bola financovaná zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z dotácií ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Zákazku na výstavbu bytov získala stavebná spoločnosť KAME–Slovakia Group.

Predseda predstavenstva spoločnosti Maroš M. v období od 4. novembra do 3. decembra 2002 predložil starostovi košickej mestskej časti Ladislavovi L. tri faktúry na vyše 70,4 milióna korún. Ako TASR informovala Jana Pôbišová z ministerstva vnútra, starosta vedel, že z celkovej fakturovanej sumy neboli vykonané práce v hodnote minimálne 61,7 miliónov korún. Aj napriek tomu faktúru podpísal a odsúhlasil jej preplatenie. Faktúry uhradil Štátny fond rozvoja bývania.

Od 19. mája do 11. júla Maroš M. predložil starostovi ďalšie tri faktúry v hodnote 18,6 milióna korún. Ladislav L. faktúry opäť podpísal a schválil ich preplatenie. Aj v tomto prípade starosta vedel, že spoločnosť nevykonala práce vo výške fakturovanej sumy, pričom si zaúčtovala približne o 13,1 miliónov korún viac. Faktúry na účet spoločnosti KAME tentoraz uhradilo ministerstvo pre výstavbu a regionálny rozvoj vo forme štátnej dotácie.

Vyšetrovanie podvodov pri výstavbe 150 bytov v Košiciach začala polícia vo februári minulého roka. Vzhľadom na zložitosť tejto ekonomickej trestnej činnosti si podľa Pôbišovej vyžiadalo niekoľko znaleckých posudkov. Takmer šesťtisícstranový vyšetrovací spis predloží v týchto dňoch vyšetrovateľ prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry s návrhom na podanie obžaloby.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/