(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Desiate Hniezdo záchrany na Slovensku pokrstili ružovými pierkami
@ Aktuálne -> Rôzne     Dec 16 2005 - 16:29 GMT
(TASR) - Ružovými pierkami dnes uviedli do života v košickej Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura desiate Hniezdo záchrany pre nechcených novorodencov.

Verejný inkubátor sa nachádza v prízemí monobloku neďaleko vchodu do nemocnice na Rastislavovej ulici. Podľa primárky Novorodeneckého oddelenia FNLP Boženy Pšeničkovej na tomto pracovisku už mali štyri anonymné pôrody a stretávajú sa tu aj s matkami, ktoré opustia svoje deti. "Hodnota života je nevyčísliteľná. Krstilo sa perím, pretože tie deti sú anjeli, ale nemusia sa všetky dostať do neba. Ja by som si priala, aby sme tu žiadne dieťa nenašli, ale keď ho nájdeme, dúfam, že si nájde rodinu, ktorá bude šťastná s ním," poznamenala Pšeničková.

Projekt je myšlienkou prezidentky Občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anny Ghannamovej. Ako dnes v Košiciach pripomenul predstaviteľ OZ Vladimír Cupaník, štatistiky sú neúprosné a hovoria, že na Slovensku prichádza ročne v kontajneri či igelitovej taške o život päť alebo šesť novorodencov. V roku 2004 takto zomrelo sedem detí. Od otvorenia prvého centra neprežilo utajený pôrod doma iba jedno. Hniezda zachránili päť novorodencov. "Matka ktorá odloží dieťa do Hniezda záchrany do šiestich týždňov od narodenia, nie je trestne stíhaná," zdôraznil v tejto súvislosti Cupaník.

Vybudovanie centier nie je lacnou záležitosťou, kvalitný inkubátor, stavebné práce a signalizačné zariadenie stoja takmer milión korún. Sponzormi košického Hniezda záchrany sa stala spoločnosť Transpetrol a Združenie ORIN PANACEA Ivany Christovej.

Štafetu budovania Hniezd záchrany po otvorení posledného v Košiciach by mali prevziať od budúceho roka nemocnice. Umožní im to aj nová legislatíva. OZ Šanca pre nechcených bude pokračovať projektom Kolíska záchrany podporujúcim utajené pôrody a projektom Náruč záchrany. Mal by podporovať výstavbu domovov, či stacionárov pre ženy s deťmi v ťažkých životných situáciách. Nie nevýznamnou je zdravotná a sexuálna výchova, ktorá by mala prispieť k tomu, aby každé dieťa bolo chcené a prijaté.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/