(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rómom na košickom Luniku IX ochotným platiť zapájajú na Vianoce elektrinu
@ Aktuálne -> Rôzne     Dec 22 2005 - 19:05 GMT
(TASR) - Dvadsiatim rómskym rodinám, bývajúcim v unimobunkách na košickom sídlisku Lunik IX dnes po roku opäť zapojili elektrický prúd.

Stalo sa tak po tom, čo neplatiči vyzbierali 45 000 korún ako zálohovú platbu pre Bytový podnik mesta Košice (BPMK), aby aspoň na Vianoce mali svetlo a teplo.

"¼udia sa poskladali a peniažky vyzbierali, aby im deti nemrzli a mali pekné Vianoce. Je tam problém, lebo sociálne dávky sú nízke a nestačia platiť," povedal zástupca starostu Lunika IX ¼udovít Balog.

Podľa poverenej riaditeľky BPMK Boženy Stankovej za vlaňajší rok dlhujú len Rómovia z dvoch unimobunkových komplexov na Luniku IX za elektrinu 840 000 tisíc korún. Museli preto odberné miesto zrušiť a po prejavenej ochote platiť, ho dnes dočasne obnovili.

O dočasné zapojenie elektriny na Vianoce prejavili záujem aj zadlžení nájomníci vo vedľajších sociálnych bytoch - takzvanej rotunde. BPMK si však dal podmienku, že vyzbierajú aspoň 20 percent z mesačnej fakturácie, ktorá predstavuje 1,2 milióna korún.

Stanková informovala, že celkový dlh sídliska Lunik IX na nájomnom a službami spojenými s bývaním (voda, elektrina, teplo) sa spolu s istinou a penále priblížil k miliarde korún. Ústredné kúrenie odpojili od systému a tým, čo majú zmluvy s elektrárňami, poskytli ohrievače, ak o nich mali záujem.

Niektorí nájomníci sa napriek nebezpečenstvu z úrazu elektrickým prúdom pripájajú na sieť nelegálne. Podľa Borisa Peška z Východoslovenskej energetiky (VSE) neoprávnenými odbermi spôsobujú dodávateľom ročne niekoľkomiliónové straty.

Nelegálne a často zdravie ohrozujúce pripojenia na elektrickú sieť znamenajú jej preťaženie hlavne v zimných mesiacoch. Bez elektriny tak zostávajú všetci, aj platiaci zákazníci. VSE robí preto viaceré opatrenia. Niekoľkokrát ročne preveruje bytové domy na sídlisku a odstraňuje neoprávnené pripojenia. V spolupráci s tamojším Sociálnym podnikom pripravuje projekt, ktorého súčasťou je aj monitoring nelegálnych odberov. "Okrem toho VSE pilotne nainštalovala na Hrebendovej ulici špeciálne elektromerové rozvádzače, ktoré charakterizuje vysoký stupeň mechanickej pevnosti s obmedzeným prístupom k elektromerom pre nepovolané osoby," dodal Peško.

Na sídlisku Lunik IX má v súčasnosti platnú zmluvu s VSE len približne polovica obyvateľov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/