(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Najčastejšie horelo vlani v Košickom kraji
@ Aktuálne -> Rôzne     Jan 16 2006 - 18:28 GMT
(TASR) - Takmer 2100 požiarov, čo bolo najviac v rámci Slovenska, zaznamenali vlani hasiči v Košickom kraji. V porovnaní s rokom 2004 pribudlo do štatistiky o 570 požiarov viac, informoval dnes na tlačovej konferencii riaditeľ KR HaZZ Ján Barilla. Zomrelo pri nich 18 ľudí, čo tvorí tretinu z celoslovenskej štatistiky, 36 ľudí bolo zranených. "Červený kohút" napáchal škody za vyše 94 miliónov korún a hasiči uchránili hodnoty za viac ako pol miliardy korún.

Barilla informoval, že naďalej k najčastejším príčinám požiarov patrilo vypaľovanie trávy a suchých porastov (646 prípadov), ktoré sa už tradične stáva v kraji akýmsi národným športom. Ïalej to bola manipulácia s otvoreným ohňom (344 prípadov), spaľovanie odpadu a odpadkov mimo skládok (252 prípadov) a úmyselné podpaľačstvo (116 prípadov). Len v 26 prípadoch založili požiar deti.

Podľa Barillu viac by sa mali pri prevencii vysokého počtu požiarov z vypaľovania trávy a suchých porastov angažovať úrady životného prostredia a obce, ako aj školy upozorňovaním detí na túto protizákonnú činnosť. Hasiči už začali vlani hliadkovať na najviac frekventovaných miestach požiarov, ale ich kapacity na túto činnosť sú obmedzené.

Najčastejšie zomierali ľudia pri dopravných nehodách s požiarom (5), požiaroch spôsobených cigaretou (4), manipulácii s otvoreným ohňom (3) a obsluhe vykurovacieho telesa. Jeden človek sa so samovražedným úmyslom podpálil.

Celkovo mali vlani hasiči Košického kraja 3732 výjazdov k požiarom, technickým a ekologickým zásahom a mimoriadnym udalostiam vrátane planých poplachov, ktorých bolo 113. V porovnaní s rokom 2004 mali o 350 výjazdov viac, čo spôsobili najmä požiare suchej trávy. O približne 14 percent poklesol počet technických zásahov.

Okrem novej techniky zlepšili sa podmienky pre prácu v HaZZ novelou zákonných noriem, ktoré zvýšili hodnostné a stabilizovania sociálne zabezpečenie hasičov. Podľa Barillu však ostáva problémom ich zrovnoprávnenie v policajtmi pri možnosti výsluhového dôchodku, pretože 62-ročný hasič už nemôže plniť náročné úlohy pri likvidácii požiarov tak, ako jeho mladší kolega. Za veľkú rezervu pri prevencii požiarov a znižovaní škôd označil aj dôslednejšie plnenie prenesených kompetencií v tejto oblasti zo strany obcí.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/