(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
TwoOne je presvedčené, že predložilo najlepšiu ponuku na dlhodobý rozvoj letísk
@ Aktuálne -> Ekonomika a financie     Feb 01 2006 - 16:57 GMT
(TASR) - Konzorcium TwoOne je presvedčené, že skutočne predložilo najlepšiu ponuku na dlhodobý rozvoj letísk v Bratislave a Košiciach i celého regiónu. Uvádza sa v reakcii konzorcia na dnešné rozhodnutie vlády SR o privatizácii 66-% podielov v bratislavskom a košickom letisku, ktorým za investora pre obidve letiská schválila konzorcium TwoOne.

Podnikateľský plán konzorcia, ktorého členmi sú Flughafen Wien AG, Raiffeisen Zentralbank (RZB) a private equity skupina Penta, predpokladá okamžité vylepšenia pre letisko a príslušnú infraštruktúru. "Sme pripravení zaviesť opatrenia veľmi rýchlo. Prvé zlepšenia budú viditeľné už tento rok. Letisko Bratislava bude väčšie, modernejšie a komfortnejšie," povedal hovorca predstavenstva spoločnosti Flughafen Wien AG Herbert Kaufmann.

Konzorcium TwoOne zaplatí za 66-% podiely v letiskách Bratislava a Košice kúpnu cenu vo výške približne 11,4 miliardy Sk. Celá suma bude príjmom štátneho rozpočtu SR. Navýšenie vlastného imania na financovanie investícií predstavuje v prípade letiska Bratislava 7,9 miliardy Sk a v prípade letiska Košice 380 miliónov Sk. "Konzorcium TwoOne sa zaväzuje investovať v rokoch 2006 až 2010 sumu približne 9,8 miliardy Sk. Z toho je pre Bratislavu určených okolo 9,37 miliardy Sk a takmer 415,6 milióna Sk na Košice," informuje ďalej konzorcium.

"S nami Bratislava získa viac destinácií, vyšší počet letov a viac cestujúcich ako pri akomkoľvek inom riešení," konštatoval Kaufmann a zdôraznil, že to bude mať pozitívny vplyv na celý región. "Dobrý vývoj letiska súčasne znamená dobrý rozvoj celého regiónu."

Podľa štúdie EÚ Interreg III-A môže vďaka spolupráci vzniknúť v bratislavskom regióne takmer 35 000 nových pracovných miest, pripomína konzorcium. "Trvalý pozitívny rozvoj regiónu Bratislava – Viedeň je pre nás mimoriadne dôležitý. Partnerstvo viedenského a bratislavského letiska otvára jedinečnú šancu urýchliť prepojenie regiónu, podporiť hospodársky vývoj a zvýšiť blahobyt jeho obyvateľov," uviedol predseda predstavenstva RZB Karl Sevelda.

Napriek tomu, že neexistujú žiadne iné hlavné mestá, ktoré by sa nachádzali tak blízko seba ako Bratislava a Viedeň, doteraz tu nie je rýchlostné cestné ani železničné spojenie. Konzorcium TwoOne umožní aj rýchle vybudovanie vysokovýkonného vlakového spojenia na trase letisko Bratislava – Bratislava-mesto – letisko Viedeň – Viedeň-mesto. Cesta by mala trvať presne hodinu. O vysoký komfort sa postarajú odbavovacie terminály (check-in) v priestoroch mestskej železnice, uviedlo na záver konzorcium TwoOne.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/