(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na Prírodovedeckú fakultu UPJŠ v Košiciach sa môžu hlásiť študenti cez internet
@ Aktuálne -> Školstvo     Feb 02 2006 - 18:47 GMT
(TASR) - Prihlášku na štúdium v elektronickej forme prostredníctvom internetu akceptuje pre nový akademický rok 2006 - 2007 Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Prihláška môže byť s elektronickým podpisom, pretože fakulta je certifikovaným pracoviskom, umožňujúcim získať takýto podpis, informoval dnes na tlačovej konferencii dekan Pavol Sovák.

Prvým 100 uchádzačom, ktorí požiadajú o pridelenie elektronického podpisu, škola zníži poplatok za prijímacie konanie o 200 korún. Cena podpisu je síce približne 700 korún, je však na niekoľko rokov a študent ho môže využívať v bankových operáciách či v svojej študijnej agende.

V budúcom akademickom roku plánuje fakulta prijať 650 študentov, pričom ich väčšiu časť bez prijímacej skúšky. Podľa Sováka sa to týka najmä chémie, fyziky a čiastočne aj matematiky. Prijímacie skúšky ešte ostávajú z biológie a geografie a hlavne v medziodborovom štúdiu prírodovedných predmetov, kombinovaných s filozofiou a psychológiou, čo je novinkou v študijných programoch.

V súčasnosti má Prírodovedecká fakulta UPJŠ akreditovaných 52 študijných programov - 23 na bakalárskom stupni, 17 na magisterskom a 12 na doktorandskom stupni. Na akreditáciu predložila nový model učiteľstva prírodovedných predmetov. Až po absolvovaní bakalárskeho štúdia sa môže poslucháč rozhodnúť, či chce pokračovať v učiteľskom štúdiu.

Podľa dekana absolútnou pýchou školy je oblasť vedeckovýskumnej činnosti, experimentálne vybavenie a kvalifikačná štruktúra pedagógov. Podľa hodnotenia agentúry ARRA si udržiava popredné postavenie v SR v počte vedeckých výstupov, ako aj v úspešnosti grantových vedeckých projektov. "Ponúkame atraktívne študijné programy, vysokú vnútornú mobilitu a flexibilitu a čo je dôležité - bezproblémové uplatnenie doma i v zahraničí, kde nachádza pracovné miesto až 30 percent našich absolventov," povedal Sovák.

Prioritou školy je využiť priestor, ktorý vytvorila vláda Akčným programom rozvoja vedy a techniky. Dekan informoval, že majú pripravených 14 projektov, ktorými je fakulta schopná absorbovať zo štrukturálnych fondov EÚ v období 2007 - 2013 až 800 miliónov korún.

Fakulta je testovacím centrom programu ECDL - známeho ako "európsky vodičák na počítač" a s podporou Ministerstva školstva SR rieši Akademický informačný systém pre slovenské vysoké školy.

O možnostiach a podmienkach štúdia sa dnes mohli budúci študenti fakulty presvedčiť počas dňa otvorených dverí.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/