(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nezisková organizácia Socialtransform v Žehre bojuje o záchranu
@ Aktuálne -> Región     Feb 06 2006 - 17:04 GMT
(TASR) - O záchranu bojuje Socialtransform, nezisková organizácia v likvidácii, ktorá v kaštieli v Žehre (časť Hodkovce) v okrese Spišská Nová Ves prevádzkuje domov sociálnych služieb s vyše 130 mentálne postihnutými klientmi.

Socialtransform, ktorý chcel v Žehre realizovať pilotný projekt transformovaných sociálnych služieb, sa začiatkom februára obrátil otvoreným listom na poslancov Výboru pre sociálne veci a bývanie NR SR. Podľa likvidátora Pavla Maliňáka v ňom žiadajú poslancov zasadiť sa za to, aby bolo zariadenie novelou zákona o majetku samosprávnych krajov prevedené z vlastníctva Krajského úradu (KÚ) v Košiciach na Košický samosprávny kraj. Žiadajú aj o novelu zákona o neziskových organizáciách, ktorá by za nezaslanie výročnej správy ukladala organizácii len finančnú sankciu a nie jej likvidáciu.

Socialtransfrom je totiž v likvidácii zo zákona, pretože v termíne nepredložil výročnú správu za rok 2003. KÚ v Košiciach 26. januára vypovedal organizácii zmluvu o nájme, pretože "prenajatý majetok nevyužíva podľa zmluvy a hrubým spôsobom ju porušila tým, že neumožnila prenajímateľovi vykonávať jeho vlastnícke práva".

Podľa Maliňáka je to však "nehorázny nezmysel". Socialtransform vidí v postupe KÚ klientelistické a osobné záujmy jeho prednostu Jána Dolného a snahu finančných skupín dostať sa k lukratívnemu majetku. Dolný však podobné tvrdenia zásadne odmieta a nechce ich komentovať.

V zariadení urobili poslanci NR SR v roku 2004 poslanecký prieskum a podľa Maliňáka vyjadrili ich projektu nových sociálnych služieb podporu.

Podľa stanoviska KÚ Socialtransform požiadal o odkúpenie majetku, pričom za zariadenie v hodnote 66 miliónov korún navrhol len jeden milión korún, čo je pre správcu štátneho majetku neakceptovateľné.

Socialtranform v likvidácii má odovzdať KÚ majetok k 1. augustu tohto roku. Podľa hovorkyne KU Andrey Schwartzovej klienti neprídu o strechu nad hlavou, pretože KÚ pripravuje výberové konanie na nového poskytovateľa sociálnych služieb v Žehre - Hodkovciach a s víťazom konania uzatvorí novú nájomnú zmluvu.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/